Skip to main content

Goldman Sachs: Πιο πιθανή η αντιστροφή του Brexit

Tην ώρα που Γερμανία και Ε.Ε. ετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα no deal και άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και που πολλοί στη βρετανική πολιτική σκηνή εκφράζουν ανοιχτά τον φόβο για μία τέτοια εξέλιξη, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, η Goldman Sachs ποντάρει σε ένα πολύ διαφορετικό σενάριο. ΠΙστεύει ότι μετά την πύρρειο νίκη της Τερέζα Μέι, περιορίζονται οι πιθανότητες για μη συντεταγμένο Brexit και αυξάνονται εκείνες για καθυστέρηση ή και ανατροπή του Brexit. 

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξηγεί πως η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα δια μήκους του Κοινοβουλίου έχει πολύ μικρότερη δύναμη από ό,τι η επιρροή τους στους κόλπους των Τόρις αφήνει να διαφανεί. «Εάν η πρωθυπουργός χάσει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας για το Brexit, η όποια επακόλουθη νομοθεσία θα αντανακλά τις προτιμήσεις ενός διακομματικού συνασπισμού βουλευτών, που θα επιζητά στενότερους δεσμούς με την κοινότητα, παρά εκείνες των σκληροπυρηνικών των Τόρις που ζητούν ταχύτερη έξοδο από την Ε.Ε.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπορεί η Μέι να κέρδισε τη στήριξη αρκετών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συμφωνία της για το Brexit θα βρει και αυτή επαρκή στήριξη. Οι βουλευτές των Εργατικών, που λένε όχι στη συμφωνία, στηριζόμενοι και στους «αντάρτες» των Συντηρητικών είναι ακόμη πιθανό να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Αυτή, σύμφωνα με την Goldman, θα άνοιγε το δρόμο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Και αυτό δεν αποκλείεται να δείξει παραμονή. 

Η Goldman δεν είναι ο μόνος μεγάλος επενδυτικός οίκος που θεωρεί πιθανό αυτό το σενάριο. Στις αρχές Δεκεμβρίου, πριν ακόμη και από την πρόταση μομφής κατά της Μέι, η JPMorgan ανέβαζε τις πιθανότητες για αντιστροφή του Brexit στο 40% από 20%. Τόνιζε μάλιστα πως αυτό είναι πιο πιθανό να γίνει μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος παρά μέσω εκλογών. 

H στάση των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτει ότι πολλοί στην αγορά ελπίζουν πως οι τελευταίες εξελίξεις αντί να οδηγήσουν σε χάος μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε παραμονή της χώρας στην κοινότητα ή τουλάχιστο να παγώσουν για λίγο την έξοδο δίνοντας το περιθώριο καλής προετοιμασίας σε όλες τις πλευρές. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg