Skip to main content

Στη δίνη της υπόθεσης Huawei δύο βρετανικοί τραπεζικοί κολοσσοί

Δύο μεγάλες βρετανικές τράπεζες έχουν βρεθεί ξαφνικά στη δίνη της αντιπαράθεσης για την Huawei, η οποία βαίνει κλιμακούμενη μετά και την προειδοποίηση του Πεκίνου για «σοβαρές συνέπειες» σε Καναδά και ΗΠΑ, εάν δεν αφεθεί ελεύθερη η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών. 

Η Μενγκ Γουανζού, CFO της εταιρείας και κόρη του ιδρυτή, κατηγορείται για παράνομες δραστηριότητες της Huawei στο Ιράν μέσω της Skycom Tech, η οποία όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές είναι στην πραγματικότητα θυγατρική της. Σύμφωνα με πληροφορίες οι HSBC και Standard Chartered ήταν μεταξύ των τραπεζών, που συνεργάζονταν με την κινεζική εταιρεία, ύστερα από διαβεβαίωσή της ότι δεν έχει καμία συναλλαγή με το Ιράν.

Και για τις δύο τράπεζες το θέμα ήταν πολύ ευαίσθητο, καθώς βρίσκονταν ήδη υπό παρακολούθηση από τις αμερικανικές αρχές για δικές τους παραβάσεις που αφορούσαν το Ιράν και επομένως δεν είχαν περιθώρια για άλλα «στραβοπατήματα». 

Η σύλληψη της Μενγκ έρχεται όχι μόνο να αποκαλύψει τι είναι αυτό που τρομάζει τη Δύση σχετικά με τη δύναμη των κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά και να προκαλέσει νέα αναταραχή και ανησυχίες στο χρηματοικονομικό σύστημα. 

Σύμφωνα πάντως με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί σε καναδικό δικαστήριο, οι βρετανικές τράπεζες προς το παρόν δεν κατηγορούνται για κάτι. Αντιθέτως περιγράφονται ως θύματα εξαπάτησης από την Μενγκ, η οποία φέρεται να τους διαβεβαίωσε ότι η Huawei είχε πουλήσει ό,τι μετοχές της Skycom διέθετε και είχε αποκόψει κάθε δεσμό με τη συγκεκριμένη εταιρεία και το Ιράν. 

Πηγή: WSJ