Skip to main content

«Σκαρφαλώνει» ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Με τον ταχύτερο ρυθμό τους σε περισσότερα από δύο χρόνια αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές στην Τουρκία, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 20%.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 19,58 % τον περασμένο μήνα, από 19,25 % τον Αύγουστο.

Το ποσοστό είναι σχεδόν τέσσερις φορές ο επίσημος στόχος πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2019.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με γενική δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος ζωής στην Τουρκία.

Αλλά ο Τούρκος ηγέτης, που τάσσεται κατά των υψηλών επιτοκίων, πίεσε επίσης την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει το κόστος δανεισμού. Η τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού τον περασμένο μήνα.

Η απόφαση άσκησε νέα πίεση στη τουρκική λίρα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεφύγει περαιτέρω από τον έλεγχο.

naftemporiki.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.