Skip to main content

Boeing: Αναστολή της παραγωγής των 737 MAX από τον Ιανουάριο

Την προσωρινή αναστολή της παραγωγής των 737 MAX τον Ιανουάριο ανακοίνωσε επισήμως χθες η Boeing, καθώς παραμένουν καθηλωμένα μετά τα δύο δυστυχήματα, στην Ινδονησία κα την Αιθιοπία, και τους 346 νεκρούς σε διάστημα πέντε μηνών.

Η Boeing, η οποία κατασκευάζει τα 737 MAX νότια του Σιάτλ, ανακοίνωσε ότι δεν θα απολύσει κανέναν από τους περίπου 12.000 υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της αναστολής της παραγωγής, αν και η κίνηση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της και στην οικονομία των ΗΠΑ.

Περισσότερα από 700 737 MAX βρίσκονται σήμερα καθηλωμένα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια που η Boeing προχωράει σε μία τέτοια κίνηση.

Η αναστολή ανακοινώθηκε μετά τη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στο Σικάγο και ακολουθεί την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ότι δεν θα εγκρίνει την επάνοδο του τύπου αυτού αεροσκάφους πριν από το 2020.

Το κόστος της καθήλωσης των 737 MAX υπολογίζεται ότι ανέρχεται για την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία σε 9 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής.

Η μετοχή της Μπόινγκ έκλεισε με πτώση 4% χθες και είχε πέσει άλλο 1% έπειτα από περίπου μία ώρα σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο. Τα στοιχεία για τα αποτελέσματα χρήσης της εταιρείας το τέταρτο τρίμηνο του 2019 πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal χθες, η διοίκηση θεωρούσε πως το πάγωμα της παραγωγής είναι αυτή τη στιγμή η πιο βιώσιμη επιλογή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian