Skip to main content

Πρωτιά της Νέας Υόρκης στην κατάταξη των ισχυρότερων χρηματοπιστωτικών κέντρων του κόσμου

Πρώτη και με διαφορά παραμένει η Νέα Υόρκη στην κατάταξη των ισχυρότερων χρηματοπιστωτικών κέντρων του κόσμου , σύμφωνα με τον δείκτη Global Financial Centres (GFCI), που δημοσιεύει το βρετανικό ινστιτούτο Z/Yen σε συνεργασία με το κινεζικό China Development Institute .

Στην έρευνα ,που πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια, μετείχαν 12.862  χρηματοοικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι και κατέταξαν τα  χρηματοπιστωτικά κέντρα ,  ανάλογα με την ελκυστικότητά τους, λαμβάνοντας υπόψιν  πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας, της νομοθεσίας, της υποδομής, του εργατικού δυναμικού και του νομικού περιβάλλοντος.

«Το Μεγάλο Μήλο εξακολουθεί να κάνει τους επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα να ονειρεύονται», γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, αναφερόμενη στην πρωτιά του Μανχάταν και της Wall Street .

Η Νέα Υόρκη είναι πολύ μπροστά στη δημοσκόπηση, μπροστά και  από το δεύτερο , Λονδίνο, που ακολουθεί με 20 μονάδες λιγότερες. Για τη βρετανική πρωτεύουσα ,αποτελεί ανακούφιση η δεύτερη θέση, ιδίως αφού έχασε την πρόσβαση στη χρηματοπιστωτική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Brexit. «Η ισχυρή θέση της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου υποδηλώνει ότι οι τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε αυτές τις πόλεις κατάφεραν να διατηρήσουν την απόδοσή τους παρά τις ριζικές αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές ,τους τελευταίους 18 μήνες», αναφέρεται στην έρευνα .

Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη ,βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα, αν και υποχώρησαν κατά 25 μονάδες στις αξιολογήσεις.

«Βλέπουμε δύο πρότυπα στα αποτελέσματα για το GFCI 30 – εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη των οικονομιών της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης μετά το σοκ του 2020 · και μια  μείωση μετά την ταχεία άνοδο , στα κέντρα  Ασίας/Ειρηνικού και την οικονομική τους σταθερότητα στη διάρκεια της πανδημίας », τόνισε ο Μάικλ Μανέλι, εκτελεστικός πρόεδρος της Z/Yen.

«Ο ανταγωνισμός παραμένει στενός. Εκτός από τα δύο κορυφαία κέντρα, τις υπόλοιπες πόλεις από την Τρίτη ως την όγδοη θέση ,χωρίζουν μόλις πέντε μονάδες, σε μια  κλίμακα 1.000 μονάδων», πρόσθεσε.

Στην έρευνά τους για τα κέντρα fintech, η Νέα Υόρκη και η Σαγκάη διατήρησαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση, με το Λονδίνο να ανεβαίνει κατά δύο θέσεις στην τρίτη θέση.