Skip to main content

Η καταναλωτική δραστηριότητα της Ευρωζώνης επιστρέφει σε προ πανδημίας επίπεδα

Σχετικά καθησυχαστικά νέα, για την κατανάλωση στην Ευρώπη, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η κατανάλωση αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, έχει ακόμη ανακτήσει το επίπεδό της πριν από την υγειονομική κρίση.

Οι αγορές ανακάμπτουν, όπως και οι δραστηριότητες αναψυχής. Αναλυτικά, οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκινήσει ξανά τα ψώνια, πηγαίνοντας σε εστιατόρια και κινηματογράφο, αλλά και ταξίδια. «Ο δείκτης ανάκαμψής μας αυξάνεται κατακόρυφα» από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα οικονομολόγος της Oxford Economics.

Πώς μπορούμε όμως να εξηγηθεί μια τέτοια «ανάκαμψη» της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πρώτα απ ‘όλα με την επαναλειτουργία των σχολείων αλλά και με την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία, ή ακόμα και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, που καθησυχάζουν τους καταναλωτές, παρατηρούν οι Financial Times.

Αύξηση των αγορών αγαθών

Στη ζώνη του ευρώ, τα δίκτυα μεταφορών έχουν επίσης φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο χρήσης τους από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά αγαθών, η οποία κατέγραψε μια ενθαρρυντική αύξηση.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές η κατανάλωση «αντιπροσώπευε 1,9 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης 2,2% στη ζώνη του ευρώ το δεύτερο τρίμηνο».

Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα πρέπει να είναι προσόντα. Τους επόμενους μήνες, η ανάκαμψη θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, υποστηρίζει η επιχειρηματική εφημερίδα. Πολλές εταιρείες φοβούνται την αύξηση των τιμών της ενέργειας, καθώς και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Αλλά η ανάπτυξη της ευρωζώνης μπορεί να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε να πλήξει τους εξαγωγείς, τα διεθνή ταξίδια εξακολουθούν να είναι περίπου 30 τοις εκατό χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και τα εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν πλήξει τους κατασκευαστές, όπως φάνηκε σε μια απροσδόκητα απότομη πτώση των πρόσφατων ερευνών για το επιχειρηματικό κλίμα.

Τα δεδομένα χιλιόμετρα των γερμανικών φορτηγών, τα οποία θεωρούνται ως πληρεξούσιο της βιομηχανικής δραστηριότητας, παραμένουν επίσης σε χαμηλά επίπεδα για το 2021.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Point και FT