Skip to main content

Τουρκία: Αναστέλλεται ο υπολογισμός των περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες

Την πρόθεση να αποσύρει τον δείκτη υπολογισμού των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών της Τουρκίας από το τέλος του τρέχοντος έτους, ως μέρος των μέτρων εξομάλυνσης, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της χώρας BDDK.

Η κίνηση της BDDK κατήργησε τους κανόνες που ίσχυσαν νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τους οποίους οι ιδιωτικές τράπεζες ήταν αναγκασμένες να δανείζουν με αμείωτους ρυθμούς και να αγοράζουν περισσότερο δημόσιο χρέος, με σκοπό να προστατεύσουν την τουρκική οικονομία από τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η αναλογία των περιουσιακών στοιχείων -υπολογιζόμενη με τα δάνεια, τα ομόλογα, τα swaps και τις καταθέσεις μιας τράπεζας- παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο ενόψει της επιδημίας του κορωνοϊού. Η BDDK εξέδωσε περαιτέρω ανακοινώσεις για την αναθεώρηση των κανόνων της αναλογίας των περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες.

Η τελευταία κίνηση ήρθε μετά τις δεσμεύσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθήσει μια πιο φιλική προς την αγορά προσέγγιση στην οικονομία και τον διορισμό νέου υπουργού Οικονομικών και νέου διοικητή στην κεντρική τράπεζα.

«Περισσότερες καλές ειδήσεις -η αναλογία σχεδιάστηκε για να αναγκάσει τις τράπεζες να δανείζουν. Αυτό θα θεωρηθεί ως περαιτέρω απόδειξη ότι ο νέος διοικητής Νασί Αγκμπάλ θέλει να κινηθεί σε μια πιο ορθόδοξη και απλή νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Τίμοθι Ας στη Bluebay Asset Management.

Η λίρα η οποία αποδυναμώθηκε χθες Δευτέρα, ενισχυόταν έως και 0,5% έναντι του δολαρίου στο 7,8335 μετά την ανακοίνωση, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο του 7,8880.

Ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε άνοδο 3%, με τον κύριο δείκτη να σημειώνει άνοδο περίπου 1,3%.

Πηγή: Reuters