Skip to main content

ΗΠΑ: Σε χαμηλό επτά μηνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Η καταναλωτική στις ΗΠΑ βρέθηκε σε χαμηλό των τελευταίων επτά μηνών τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 ενέτεινε τις ανησυχίες για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, εναρμονιζόμενη με τις προσδοκίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται λιγότερο για την αγορά σπιτιού και ειδών, όπως μηχανοκίνητα οχήματα και μεγάλες οικιακές συσκευές τους επόμενους έξι μήνες. Οι καταναλωτές δεν ήταν επίσης τόσο αισιόδοξοι για τις απόψεις τους για την αγορά εργασίας όσο τον προηγούμενο μήνα.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει «κρυώσει» τους τελευταίους μήνες καθώς η ώθηση από τα χρήματα για την ανακούφιση από την πανδημία έσβησε και οι λοιμώξεις αυξήθηκαν λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.,Λιγότερα νοικοκυριά σκόπευαν να αγοράσουν μακράς διαρκείας προϊόντα όπως μηχανοκίνητα οχήματα και οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια ρούχων αυτόν τον μήνα. Αυτό υποστηρίζει τις προσδοκίες για απότομη επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών αυτό το τρίμηνο, η οποία τελικά θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι εκτιμήσεις αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τρίτο τρίμηνο είναι ως επί το πλείστον κάτω από το ετήσιο ποσοστό 5%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Οι προσδοκίες για βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ ενισχύθηκαν από μια ξεχωριστή έκθεση του Τμήματος Εμπορίου την Τρίτη που δείχνει ότι το έλλειμμα εμπορικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,9% στα 87,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, καθώς οι επιχειρήσεις εισήγαγαν περισσότερα προϊόντα για να αναπληρώσουν τα αποθέματα. Το εμπόριο έχει αφαιρεθεί από την αύξηση του ΑΕΠ για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,8% στα 236,6 δισεκατομμύρια δολάρια, οι οποίες αυξήθηκαν από καταναλωτικά αγαθά και βιομηχανικές προμήθειες. Αλλά οι εισαγωγές τροφίμων, κεφαλαιουχικών αγαθών και μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν. Οι εισαγωγές αυτοκινήτων πιθανώς επιβαρύνθηκαν από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, η οποία επηρεάζει την παραγωγή.

Αύξηση στις εισαγωγές

Οι αυξανόμενες εισαγωγές αντιστάθμισαν αύξηση 0,7% στις εξαγωγές αγαθών στα 149,0 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηριζόμενες από βιομηχανικές προμήθειες και καταναλωτικά αγαθά. Αλλά σημειώθηκε μείωση των εξαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών, μηχανοκίνητων οχημάτων και προϊόντων διατροφής. Οι εξαγωγές αυξάνονται καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία.

Ορισμένες από τις αυξήσεις των εισαγωγών κατέληξαν σε αποθήκες σε χονδρέμπορους και λιανοπωλητές. Τα αποθέματα χονδρικής επιταχύνθηκαν κατά 1,2% τον περασμένο μήνα, αφού κέρδισαν 0,6% τον Ιούλιο. Οι μετοχές των λιανοπωλητών αυξήθηκαν 0,1% μετά την αύξηση 0,4% τον Ιούλιο. Τα αποθέματα λιανικής συγκρατήθηκαν κατά 1,5% στα αποθέματα μηχανοκίνητων οχημάτων. Η πτώση, η οποία ακολούθησε αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, αντικατοπτρίζει ελλείψεις που σχετίζονται με την έλλειψη μικροτσίπ.

Τα αποθέματα λιανικής χωρίς τα αυτοκίνητα, τα οποία περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του ΑΕΠ, αυξήθηκαν κατά 0,6% μετά την άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Τα αποθέματα των επιχειρήσεων μειώθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η αύξηση του περασμένου μήνα αναμένεται να μετριάσει την επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ από το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα αγαθών.

Αύξηση στις τιμές των κατοικιών

α νέα για την αγορά κατοικίας ήταν αποθαρρυντικά, με την έρευνα του Board Board να δείχνει λιγότερο ενθουσιασμό μεταξύ των καταναλωτών για αγορές σπιτιών τους επόμενους έξι μήνες εν μέσω υψηλότερων τιμών κατοικιών, οι οποίες ωθούν την ιδιοκτησία σπιτιού να μην είναι προσιτή σε πολλούς.

Μια τρίτη έκθεση την Τρίτη έδειξε ότι ο εθνικός δείκτης τιμών κατοικίας S&P CoreLogic Case-Shiller αυξήθηκε ρεκόρ 19,7% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, αφού επιταχύνθηκε κατά 18,7% τον Ιούνιο.

Ο σταθερός πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών επιβεβαιώθηκε από μια τέταρτη έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοδότησης Στέγασης (FHFA) που δείχνει ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν στο ρεκόρ 19,2% τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο. Ακολούθησε άλμα 18,9% τον Ιούνιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, WSJ