Skip to main content

«Πράσινο φως» στις συντάξεις, γκάζι στις εκκρεμότητες

Από την έντυπη έκδοση

Tου Θάνου Τσίρου
[email protected]

Την τυπική έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019 κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στη νομοθέτηση και των υπόλοιπων εξαγγελιών, όπως είναι η κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις, η ψήφιση του επιδόματος στέγασης και η οριστικοποίηση του πλαισίου για την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής αλλά και 3.000 ατόμων για τη στελέχωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Ωστόσο, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα οι ανακοινώσεις για την υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών, οι δύο τελευταίες εβδομάδες του έτους -αλλά και ο Ιανουάριος- αναμένεται να είναι γεμάτες από τις προετοιμασίες για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της 1ης μεταμνημονιακής διαπραγμάτετυσης.

Το 2019 αναμένεται να ξεκινήσει με μια ακόμη «επίσκεψη» των θεσμών στην Αθήνα τον Ιανουάριο, ώστε να προχωρήσει μέσα στον Φεβρουάριο -εφόσον ολοκληρωθούν όλα τα «προαπαιτούμενα»- η εκταμίευση της πρώτης δόσης με τα κέρδη που έχουν αποκομίσει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Υπό αυτά τα δεδομένα, η ατζέντα μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει από τη μια την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις και τη διανομή μερισμάτων και επιδομάτων, και από την άλλη την οριστικοποίηση του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το πακέτο μέτρων για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων και τις αποφάσεις για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η Ελλάδα θα απασχολήσει δύο φορές τους υπουργούς Οικονομικών. Η πρώτη έχει να κάνει με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να χαρακτηρίζεται ως τυπική.

Η δεύτερη φορά έχει να κάνει με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και την έκθεση που έχουν ήδη συντάξει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από τον Νοέμβριο. Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, θα ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα προς δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019 και δεύτερον στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης των διαδικασιών ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ, πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο.

Για την πλήρη υλοποίηση των μέτρων που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019, οι επόμενες κινήσεις θα είναι οι εξής:

1Η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος που θα καταβληθεί -εκτός απροόπτου- στις 14 Δεκεμβρίου. Η οριστικοποίηση της απόφασης αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας, καθώς πρόθεση είναι οι αιτήσεις να ξεκινήσουν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από αύριο Τρίτη. Σημαντικές διαφοροποιήσεις στα εισοδηματικά κριτήρια δεν αναμένονται, καθώς το προς διάθεση ποσό (710 εκατ. ευρώ) είναι αντίστοιχο με το περσινό.

2Η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή για την ακύρωση της διάταξης του νόμου 4472/2017 με την οποία επιβαλλόταν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό περικοπής να φτάνει στο 18%. Η διάταξη θα καταργηθεί.

Ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν «αρνητική προσωπική διαφορά» και περιμένουν να λάβουν αυξήσεις στη σύνταξή τους, σταδιακά σε βάθος 5ετίας. Το συγκεκριμένο δικαίωμα, το οποίο φαίνεται να αφορά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έως και 600.000 συνταξιούχους, απορρέει από τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος δεν αναμένεται να τροποποιηθεί.

3Η κατάθεση της διάταξης για τη διάθεση του επιδόματος στέγασης το οποίο θα αφορά και ενοικιαστές, αλλά και δανειολήπτες. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αισθητά διαφοροποιημένα σε σχέση με αυτά που είχαν δημοσιευτεί στη σχετική υπουργική απόφαση το καλοκαίρι. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε γνωστό ότι η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ή το αργότερο μέσα στην επόμενη.

4Η δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων για την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Και αυτές αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, καθώς τα 810 εκατ. ευρώ των αναδρομικών (σ.σ.: 1,4 δισ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό αλλά περιορίζεται στα 810 εκατ. ευρώ λόγω της παρακράτησης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στη χρονιά.

5Η ολοκλήρωση του πλαισίου για την πρόσληψη των 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, κάτι που επίσης αναμένεται να προχωρήσει μέσα σε αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να δεχθεί πιέσεις σήμερα από τους ομολόγους του στο Eurogroup για το κλείσιμο των μεταμνημονιακών εκκρεμοτήτων.