Skip to main content

Αλλαγή ηγεσίας στην Unilever

Δύο μήνες μετά την σκληρή αντιπαράθεσή του με τους μετόχους, ο Πολ Πόλμαν, αποχωρεί από την Unilever. Ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός καταναλωτικών αγαθών ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα συνταξιοδοτηθεί και αποφάσισε να καλύψει το κενό με ένα δικό της στέλεχος αντί να αναζητήσει από την αγορά.

Από 1ης Ιανουαρίου στο τιμόνι της Unilever θα βρίσκεται ο Άλαν Τζόουπ σημερινός επικεφαλής του τμήματος ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, το οποίο καλύπτει το ήμισυ σχεδόν των ετήσιων κερδών του ομίλου. Ο 54χρονος Τζόουπ στο παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής των κινεζικών δραστηριοτήτων της εταιρείας και η επιλογή του δεν συνιστά έκπληξη. Πολλοί τον έβλεπαν ως φυσικό διάδοχο του Πόλμαν εδών και καιρό. 

Σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να υπηρετεί τις ανάγκες των πελατών της και να επιδιώκει τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της. 

Ο Πόλμαν κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου επί δέκα χρόνια και είχε προσφέρει εντυπωσιακές αποδόσεις, της τάξης του 290% σε αυτή την περίοδο, στους μετόχους. Ωστόσο η απόφασή του το 2017 να αντικρούσει την προσφορά ύψους 143 δισ. δολαρίων από την Kraft- Heinz και στη συνέχεια να δώσει τέλος στο καθεστώς της διπλής αγγλο-ολλανδικής διάρθρωσης της εταιρείας, τον έφερε σε σύγκρουση με μετόχους που είχαν την έδρα τους στη Βρετανία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters