Από την έντυπη έκδοση
Ησυμβιβαστική πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που υπέβαλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, απέχει κατά 41 δισ. ευρώ από την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Ωστόσο, προσφέροντας στα κράτη μέλη μια μεγαλύτερη ευελιξία στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, μαζί με κάποια «δωράκια» που θα κάνει την τελευταία στιγμή, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ελπίζει ότι θα αποσπάσει τελικά το πράσινο φως των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή εβδομάδα.
Το βέβαιο είναι πως ο κ. Μισέλ θέλει απόφαση στη συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες στις 20 Φεβρουαρίου και προειδοποίησε τους ηγέτες ότι δεν θα φύγουν από τη βελγική πρωτεύουσα χωρίς συμφωνία. Θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση έχει κρατήσει πολύ (δύο χρόνια) και οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η συμβιβαστική πρόταση με βάση την οποία θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθορίζει τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε δεσμεύσεις (ανώτατη οροφή που δεν μπορεί να ξεπεραστεί) στα 1.094 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές 2018. Πρόκειται για 41 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που προβλέπει η αρχική πρόταση της Κομισιόν. Σε σχέση με μια συμβιβαστική πρόταση που είχε παρουσιάσει τον Δεκέμβριο η τότε φινλανδική προεδρία η τωρινή προβλέπει 7 δισ. ευρώ περισσότερα.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει σημαντική μείωση των δαπανών τόσο στη γεωργία όσο και στην πολιτική συνοχής σε σχέση με το σημερινό ΠΔΠ της περιόδου 2014-2020. Για τη γεωργία προβλέπονται 329 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις εκ των οποίων 256 δισ. ευρώ αφορούν εισοδηματικές ενισχύσεις στους αγρότες και 72 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου. Σε σχέση με το σημερινό ΠΔΠ πρόκειται για μια μείωση των πόρων κατά περίπου 80 δισ. ευρώ. Συνεπώς, θα υπάρξουν περικοπές για όλες τις χώρες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική