Skip to main content

Στο 3,4% το ύψος των NPLs στις τράπεζες της Ε.Ε.

Στο 3,4% μειώθηκε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαιρετίζοντας τις κινήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ε.Ε.

«Παρότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης ζητημάτων από το παρελθόν που βαρύνουν ακόμη τον τομέα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ ενθαρρυντική» αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην έκθεση προόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, η Κομισιόν αξίωσε την επιβεβαίωση της πολιτικής δέσμευσης για την ολοκλήρωση της θεμελίωσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU), πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές τον προσεχή Μάιο.

«Μαζί με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης και την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ» έσπευσε να σχολιάσει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στον απόηχο της έκθεσης προόδου, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών και τους ηγέτες της Ε.Ε. να «συμφωνήσουν τον Δεκέμβριο σε συγκεκριμένα μέτρα για τον περαιτέρω επιμερισμό των κινδύνων». Δεν παρέλειψε μάλιστα, να διευκρινίσει ότι «μια ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Από την πλευρά του, ο έτερος αντιπρόεδρος της Επιτροπής,  Γίρκι Κατάινεν, αναφέρθηκε στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, η δημιουργία της οποίας «σημαίνει ότι διευρύνεται η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και αυξάνονται οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη».

«Θέλουμε οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να επωφελούνται πλήρως από τις δυνατότητες της Ενιαίας Αγοράς στους τομείς των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» κατέληξε.

naftemporiki.gr