Skip to main content

FSB: Απαιτεί μεγαλύτερα κεφάλαια από τους οίκους εκκαθάρισης για να αντιμετωπίζουν κρίσεις

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχό τους αναφορικά με το κατά πόσον οι εταιρείες εκκαθάρισης διαθέτουν αρκετά κεφάλαια και μετρητά για να αποφύγουν να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους σε μια ενδεχόμενη κρίση, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα από το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB).

Ωστόσο, μια βασική απαίτηση από μια ομάδα μεγάλων διεθνών τραπεζών και επενδυτών, ότι οι ίδιοι οι εκκαθαριστικοί οίκοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν περισσότερο οικονομικό βάρος από τυχόν ζημιές στις αγορές, δεν ικανοποιήθηκε.

Το FSB, το οποίο συντονίζει τους χρηματοοικονομικούς κανόνες για το G20, δήλωσε ότι οι πρόσφατες αναταράξεις στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αναδείξει τα οφέλη που προσφέρει η αποτελεσματική εκκαθάριση στις αγορές.

Τα εκκαθαριστικά γραφεία πρέπει ήδη να διαθέτουν προεπιλεγμένα κεφάλαια για να διασφαλίσουν ότι η συναλλαγή ολοκληρώνεται ακόμη και αν η μία πλευρά μιας συναλλαγής αποτύχει και τα κεφάλαια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα, για να καλύψουν την αποτυχία των δύο μεγαλύτερων μελών του.

Η νέα καθοδήγηση καθορίζει επίσης το πώς πρέπει να αναπληρωθούν τα κεφάλαια μετά την κάλυψη των ζημιών.

Ωστόσο, η μετάβαση στην κεντρική εκκαθάριση των παραγώγων για τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές από την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, ενίσχυσε περαιτέρω τη συστημική σημασία της εκκαθάρισης των οίκων και χρειάστηκε περισσότερη δουλειά, σύμφωνα με το FSB.

Μια τέτοιου είδους εργασία το επόμενο έτος, θα εξετάσει τους κανόνες σχετικά με τη χρήση, τη σύνθεση και το ποσό των χρηματοοικονομικών πόρων που θα πρέπει να έχουν οι εκκαθαριστές, εάν βρεθούν στο χείλος της κατάρρευσης και χρειάζονται «επίλυση» ή αντιμετωπίσουν ακόμη και τη χρεωκοπία.

«Αυτό θα περιελάμβανε την εκτίμηση του κατά πόσον τυχόν οι νέοι τύποι προ-χρηματοδοτούμενων πόρων θα ήταν απαραίτητοι για την ενίσχυση της δυνατότητας επίλυσης του κεντρικού αντισυμβαλλομένου», αναφέρει το FSB.

Νωρίτερα φέτος, 9 διεθνείς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων δήλωσαν ότι τα εκκαθαριστικά γραφεία πρέπει να έχουν μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου τους σε κίνδυνο, ως κίνητρο για τον περιορισμό των επικίνδυνων συναλλαγών.

Η ομάδα θέλει επίσης ένα μεγαλύτερο λόγο για το πώς λειτουργούν τα εκκαθαριστικά γραφεία καθώς ανησυχούν ότι ως μέλη, θα καταλήξουν να καλύπτουν τις απώλειες εάν οι εκκαθαριστές δεν διαθέτουν τους σωστούς πόρους.

Ωστόσο, οι εκκαθαριστές υποστηρίζουν ότι όπως οι τράπεζες, είναι μέλη που δημιουργούν τον κίνδυνο και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ταμείο εκκαθάρισης.

Πηγή: Reuters