Το συνεχώς και ταχύτατα μεταβαλλόμενο ψηφιακό και τεχνολογικό περιβάλλον αποτέλεσε αντικείμενο της παρέμβασης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στο διαδικτυακό συνέδριο του ελληνικου τμήματος της Ένωσης Πιστοποιημένων Ελεγκτών κατά της Απάτης (ACFE Greece).
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου παραδέχθηκε ότι το ψηφιακό περιβάλλον δημιουργεί διαρκώς νέους κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα.
“Κίνδυνοι που πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο ζωής των πολιτών και των νέων συνηθειών που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την συγκράτηση της πανδημίας του κορωνοϊού” επεσήμανε, χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, αφού παρέθεσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη θωράκιση έναντι του οικονομικού εγκλήματος, έκανε ξεχωριστή αναφορά στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων και των ψηφιακών πορτοφολιών.
Πιο συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι με τη νέα εθνική νομοθεσία:
- Περιορίζεται η ανωνυμία που περιβάλλει τα ψηφιακά νομίσματα και τις υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών, με την εγγραφή των σχετικών παρόχων σε ειδικό μητρώο και την πρόβλεψη εποπτείας για σκοπούς αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
- Θεσπίζεται περιορισμός ποσού στις συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες.
- Παρέχεται η δυνατότητα στην εθνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, καθώς και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, για πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών, ως ο Κεντρικός Συντονιστικός Φορέας, συντονίζει σε εθνικό επίπεδο την προσπάθεια για οριοθέτηση του πεδίου των ψηφιακών νομισμάτων, ιδίως όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών, την υιοθέτηση εποπτικών πρακτικών, την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση μέσω συναντήσεων, συσκέψεων και συγκρότησης ομάδων εργασίας.
Την ίδια στιγμή, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας, διαμορφώνεται μία κοινή, συνεκτική και ενιαία εθνική πολιτική, μέσω της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.
“Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος είναι μια εξελικτική και δυναμική διαδικασία, η οποία απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ενημέρωση για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, κατανόηση των νέων τεχνολογιών και άμεσα αντανακλαστικά για διαμόρφωση νέων πολιτικών” κατέληξε, με νόημα.
naftemporiki.gr