Skip to main content

Η VW αντιμέτωπη με τη βρετανική δικαιοσύνη

Αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες ομαδικές αγωγές στην ιστορία της βρετανικής δικαιοσύνης βρίσκεται η Volkswagen, με σχεδόν 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν προσφύγει εναντίον της γερμανικής εταιρείας, κατηγορώντας την για παραπλάνηση με την εγκατάσταση λογισμικού που παραποιούσε τις εκπομπές ρύπων στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά τους.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε σήμερα και οι δικηγόροι των εναγόντων πρέπει να αποδείξουν ότι ευσταθούν οι κατηγορίες. Πρέπει να πείσουν τους δικαστές να στηρίξουν τα ευρήματα των ρυθμιστικών αρχών, ευρήματα που είχαν οδηγήσει σε μαζικές ανακλήσεις οχημάτων στο πλαίσιο του σκανδάλου Dieselgate. Τότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δίκη, ώστε να αποφασισθεί εάν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων υπέστησαν ζημίες λόγω της αγοράς των αυτοκινήτων.

Η VW αντιμετωπίζει πολυάριθμες δικαστικές αγωγές εναντίον της μετά τη χρήση του λογισμικού, σχεδιασμένου να μειώνει τις εκπομπές ρύπων στη διάρκεια των δοκιμαστικών ελέγχων. Όταν έγινε αντιληπτό από τις αρχές των ΗΠΑ, το 2015, η VW αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε μαζικές ανακλήσεις, που κόστισαν στη γερμανική εταιρεία 29 δισ. ευρώ. Οι ρυθμιστικές αρχές σε Ολλανδία και Ιταλία έχουν ήδη επιβάλει πρόστιμο στη VW για τη χρήση του λογισμικού, ενώ στη Γερμανία έρευνα κατέληξε στην επιβολή προστίμου ενός δισ. ευρώ. 

naftemporiki.gr