Skip to main content

Ο Τραμπ «πυροβολεί» με νέους δασμούς, οι αγορές αιμορραγούν και πάλι

O Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να εκπλήξει δυσάρεστα για ακόμη μία φορά εμπορικούς εταίρους και αγορές. Ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ότι θα επαναφέρει τους δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιο  από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, που έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις ακόμη.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών της περιοχής και το μεξικανικό πέσο δέχθηκαν σφυροκόπημα στον απόηχο της είδησης, ενώ το ταμπλό κοκκίνησε και στη Wall Street. Σημαντικές οι απώλειες μία περίπου ώρα πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. 

Σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Βραζιλία και η Αργεντινή χειραγωγούν ουσιαστικά τα νομίσματά τους και προσπαθούν με τεράστιες υποτιμήσεις να αποκτήσουν εμπορικά πλεονάσματα. «Αυτό δεν είναι καλό για τους αγρότες μας. Για αυτό προχωρώ άμεσα στην επαναφορά των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από αυτές τις χώρες» τόνισε. 

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Ζαϊχ Μπολσονάρου, ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ που επεδίωκε στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ είπε σε ραδιοφωνικό συνέντευξη ότι θα τηλεφωνήσει στον ομόλογό του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τελευταίος θα κατανοήσει τις ανησυχίες της χώρας. «Η οικονομία τους δεν είναι συγκρίσιμη με τη δική μας. Είναι πολλές φορές μεγαλύτερη» τόνισε. 
Στο χρηματιστήριο της Βραζιλίας ο Bovespa βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2%, με τις χαλυβουργίες να δέχονται σφυροκόπημα. Βαθύ κόκκινο και στο Μπουένος Άιρες. Στη Wall Street o S&P 500 υποχωρεί περίπου 0,7% και ο Nasdaq είναι στο -1%. Πτώση 0,6% για τον Dow Jones με τα βαριά χαρτιά της αγοράς. 

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,1%. Απώλειες 1,6% παρουσιάζει ο γερμανικός DAX, ενώ στο -1,7% είναι ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Πτώση 1,3% για τον γαλλικό CAC 40 και μόλις 0,5% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Το ηθικό των επενδυτών έρχονται να πλήξουν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός μεταποιητικός κλάδος σε ύφεση, αλλά και ο αμερικανικός. 

naftemporiki.gr