Skip to main content

Εμπορικός πόλεμος: Η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας καθυστερεί «λογω των ν/σ για το Χονγκ Κονγκ»

Η συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας «καθυστερεί εξαιτίας των νομοθετημάτων για το Χονγκ Κονγκ», έγραψε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios την Κυριακή, επικαλούμενος πηγή προσκείμενη στην ομάδα των διαπραγματευτών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλος ένας λόγος που η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα καθυστερήσει είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ηρεμήσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Κίνα ώστε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ να είναι σε θέση να την υπογράψει.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα την Πέμπτη στα νομοσχέδια που υπέγραψε ο Τραμπ την Τετάρτη και προβλέπουν σειρά μέτρων υποστήριξης των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ. Η διπλωματία της Κίνας κάλεσε εκ νέου τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο Τέρι Μπράνσταντ και απαίτησε η Ουάσιγκτον «να πάψει αμέσως να επεμβαίνει στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις ζημιώνοντας τις διμερείς σχέσεις».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ διαμήνυσε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ