Με το βλέμμα στο Brexit, στόχο την αναστροφή του brain drain και σύμμαχο το θετικό ιστορικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ελλάδα ετοιμάζει έναν νόμο που θα προσφέρει μεγάλο φορολογικό κίνητρο σε όσους εργαζόμενους και απασχολούμενους θελήσουν να εργαστούν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου Αλέξη Πατέλη στο Bloomberg, η Ελλάδα θα μειώσει τον φόρο κατά 50% σε όσους μετακινηθούν φορολογικά στην χώρα, συμπεριλαμβανομένων και όσων έφυγαν στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν.
«Η τεχνολογία μάς επιτρέπει πλέον να επιλέγουμε πού ζούμε και εργαζόμαστε», τονίζει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει και φορολογικά κίνητρα εκτός από τον ήλιο».
Το πακέτο κινήτρων θα είναι διαθέσιμο μόνο για το 2021 και θα είναι επιλέξιμα τα άτομα που δεν είναι Έλληνες φορολογούμενοι τα τελευταία επτά χρόνια.
Το κύριο κριτήριο επιλεξιμότητας για το φορολογικό κίνητρο είναι η φορολογική κατοικία, όπως είπε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, χωρίς να υπάρξουν περιορισμοί στα επίπεδα εισοδήματος ή στους τομείς εργασίας.
«Η Αθήνα βλέπει ένα πιθανό «μπόνους Brexit» για όσους θέλουν να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ» είπε ο κ. Πατέλης. «Θέλουμε απλώς να πάρουμε ένα μερίδιο αυτής της πίτας», τόνισε.
Οι οικονομικές προοπτικές
Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει περαιτέρω μείωση 9% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ανεργία αναμένεται να φθάσει περίπου το 18%, σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 30% που παρατηρήθηκαν στην κορυφή της κρίσης, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Επίσης, υπενθυμίζει πως Microsoft και Volkswagen ανακοίνωσαν δύο επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, «αλλά η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια εάν ελπίζει να αντιμετωπίσει το συνδυασμό της κρίσης χρέους συν την πανδημία».
Αναφορά γίνεται και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας την περασμένη εβδομάδα, από την Moody’s που επικαλέστηκε το υψηλό δυναμικό ανάπτυξης.
Το δημοσίευμα, τέλος σημειώνει πως η Ελλάδα έχει φορολογικό συντελεστή 44% για έσοδα άνω των 40.000 ευρώ, έχει επίσης ένα πρόγραμμα για να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές μέσω σταθερού φορολογικού συντελεστή για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι πρόθυμοι να αλλάξουν κατοικία ενώ προσφέρει μειωμένο φορολογικό συντελεστή για ξένους συνταξιούχους.