Skip to main content

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» πριν από το περιουσιολόγιο

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά το «φακέλωμα» των περιουσιακών στοιχείων περίπου 8,5 εκατ. φορολογουμένων, στο πλαίσιο της εφαρμογής, από τον Φεβρουάριο του 2017, του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο που εκπονεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η λειτουργία του θα βασίζεται πρωτίστως στην άντληση της πρωτογενούς πληροφορίας από τον παραγωγό της και δευτερευόντως στην υποβολή δήλωσης στοιχείων από τους φορολογούμενους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν ήδη συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την περιουσία, κινητή και ακίνητη, των φορολογουμένων από οργανισμούς, φορείς, ΔΕΚΟ, τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ., προκειμένου να μην αφήσουν «περιθώριο» ελιγμών στους υπόχρεους οι οποίοι θα τα δουν αναρτημένα στον προσωπικό τους λογαριασμό του Taxis. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει δυνατότητα και μιας αρχικής διασταύρωσης, αφού όλα τα περιουσιακά στοιχεία που γνωρίζει η εφορία θα είναι προσυμπληρωμένα και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι φορολογούμενοι, ώστε στο μέλλον να μπορούν και να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα, αλλά και τα αντικείμενα μεγάλης αξίας, καθώς και τα σκάφη αναψυχής, κάθε λογής οχήματα, χαρτοφυλάκια μετοχών, επενδυτικά προϊόντα, σημαντικές κινητές αξίες κ.ά.

Επισημαίνεται πάντως ότι σε πρώτη φάση στο e-περιουσιολόγιο δεν θα δηλωθούν τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, ούτε και τα έργα τέχνης.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τη σχετική διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στη Βουλή, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2017 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, η εφορία θα προσυμπληρώσει στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα όπως αυτά που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9, αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα όπως προκύπτει από το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα, ενοίκια, δάνεια και πληρωμές δόσεων κ.λπ.

Από την πλευρά τους οι φορολογούμενοι αφού ελέγξουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία, στη συνέχεια θα αναγράψουν ό,τι θεωρούν πως λείπει από τη δήλωση ή έχει κάποια αξία. Παράλληλα θα πρέπει να δηλωθούν τα αμοιβαία κεφάλαια, οι συμμετοχές σε εταιρείες, οι μετοχές, οι καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς και αμοιβές που έχει λάβει ο φορολογούμενος στην αλλοδαπή και δεν τις έχει δηλώσει.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι αποταμιεύσεις στο εξωτερικό. Οι υπόχρεοι θα κληθούν δηλαδή να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία και για τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ρέπος και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται εκτός Ελλάδας, όπως και τυχόν συμμετοχές τους σε εταιρείες του εξωτερικού. Ακόμη κι αν κάποιος έχει κληρονομήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο και δεν το έχει δηλώσει με το έντυπο του φόρου κληρονομιάς, θα πρέπει να το αναγράψει στο περιουσιολόγιο.