Skip to main content

«Worst Vintage»: Πώς ένα κρασί στη Γερμανία «στέκεται» δίπλα στους πλημμυροπαθείς

Η Γερμανία φέτος το καλοκαίρι επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες στην μεταπολεμική της ιστορία. Η θεομηνία άφησε πίσω της αγανάκτηση, περισσότερους από 100 νεκρούς, κατεστραμμένα σπίτια, γέφυρες και αμπέλια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο Bloomberg BusinessWeek,o Πίτερ Κρίχελ, κάτοικος της περιοχής Ahrweiler στα βόρεια της Ρηνανίας-Παλατινάτου της Γερμανίας, ανέφερε πως στο οικογενειακό του οινοποιείο το οποίο παρήγαγε ποικιλίες ριζλινγκ και πινό νουάρ για σχεδόν 500 χρόνια, είχε μεγάλες ζημιές. Όπως είπε, τα ξύλινα βαρέλια επέπλεαν σε ένα υπόγειο γεμάτο λάσπη που είχε αναμειχθεί με κρασί από σπασμένα μπουκάλια.

Ο ίδιος εκτιμάει ότι υπέστη απώλειες 4 εκατ. ευρώ από τον κατεστραμμένο εξοπλισμό και τα σπασμένα μπουκάλια κρασιού αξίας 50.000 ευρώ. Μαζί με τα σπασμένα μπουκάλια υπήρχαν και αμέτρητα άλλα των οποίων οι ετικέτες «βάφτηκαν» στη λάσπη, καθιστώντας τα ουσιαστικά «ανάρμοστα» για πώληση.

Καθώς προσπαθούσε να βρει μια άκρη, έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον φίλο του Ντάνιελ Κόλερ λέγοντάς του πως δεν ήταν μόνος. Όλα τα οινοποιεία και τα εστιατόρια της περιοχής διέθεταν χιλιάδες λερωμένα από τη λέσπη μπουκάλια κρασιού. Μπορεί οι ετικέτες τους να είχαν καταστραφεί, το πολύτιμο περιεχόμενό τους όμως παρέμενε άθικτο.

Το «κρασί της πλημμύρας»

Έτσι τους ήρθε η ιδέα να τα πουλήσουν ως χειροποίητα προϊόντα, τεχνουργήματα, artifacts flutwein.  Κι έτσι γεννήθηκε το Flutwein , το «κρασί πλημμύρας».

Με τις εικόνες θανάτου και καταστροφής ακόμα νωπές στο μυαλό του κοινού, ο Κόλερ ήξερε ότι έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για να απογειωθεί η επιχείρηση. Εξασφάλισε τα δικαιώματα για τη μάρκα Flutwein και στη συνέχεια δημιούργησε μια ιστοσελίδα και πλατφόρμα crowdfunding.

Ένα μπουκάλι «κρασί πλημμύρας» κοστίζει περίπου 30 ευρώ, την ώρα που η συνηθισμένη τιμή στην οποία πουλάνε συνήθως τα οινοποιεία της περιοχής κυμαίνεται ανάμεσα σε 10 με 14 ευρώ.

Η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4,5 εκατ.  ευρώ, πράγμα που την καθιστά τη μεγαλύτερη προσπάθεια για crowdfunding χρηματοδότηση που έχει δει ποτέ η Γερμανία.

Το κάθε μπουκάλι είναι στολισμένο με μια ετικέτα που αναγράφει «Our Worst Vintage». Και παρόλο που δεν πείθουν εξ όψεως, οι 50 συμμετέχοντες αμπελουργοί εγγυώνται ότι το περιεχόμενό τους είναι αβλαβές. Μάλιστα υπόσχονται ένα στοιχείο έκπληξης, καθώς οι πελάτες δεν μπορούν να επιλέξουν την ποικιλία ή τον αμπελώνα.

Τα έσοδα πηγαίνουν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση του κλάδου του κρασιού και τουρισμού της περιοχής. Παρόλο που τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το «κρασί πλημμύρας» είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό των ζημιών, η πρωτοβουλία τόνωσε ψυχολογικά την περιοχή.

naftemporiki.gr