Skip to main content

«Γεωπολιτική απειλή για τις αγορές οι συγκρούσεις στο Χογκ-Κογκ»

Το κλίμα έντασης και οι μαζικές διαδηλώσεις στο Χογκ-Κογκ αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για τις διεθνείς αγορές, προειδοποιεί μερίδα οικονομολόγων.

Το χειρότερο σενάριο είναι «πλέον αρκετά ξεκάθαρο», αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε δύο νομοσχέδια υπέρ των διαδηλωτών στο Χογκ-Κογκ, επισημαίνει σε δηλώσεις του στο CNBC ο Χόλγκερ Σμίτιγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

H κίνηση του προέδρου Τραμπ πυροδότησε εκ νέου κλίμα έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας να κατηγορεί τις ΗΠΑ για «μοχθηρές προθέσεις». «Το Χογκ-Κογκ αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο γεωπολιτικό ρίσκο για τις αγορές», σύμφωνα με τον κ. Σμίτιγκ.

«Εάν η κατάσταση στο Χογκ-Κογκ κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, εάν έχουμε κινεζική στρατιωτική παρέμβαση, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας… μια εξέλιξη που θα παρατείνει την παγκόσμια βιομηχανική επιβράδυνση που ήδη έχει προκληθεί από τις εμπορικές εντάσεις», προσθέτει ο κ. Σμίτιγκ.

ΗΠΑ και Κίνα διαπραγματεύονται από τον Οκτώβριο την πρώτη φάση μιας εμπορικής συμφωνίας που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην αντιιπαράθεση μεταξύ των δύο ισχυροτέρων οικονομιών. Η αβεβαιότητα και τα αντικρουόμενα μηνήματα στον «πόλεμο δασμών» έχουν προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα στις αγορές τους τελευταίους μήνες.

Παρότι ο κ. Σμίτιγκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμιά ότι είναι μικρές οι πιθανότητες υλοποίησης του χειρότερου σεναρίου.

naftemporiki.gr