Skip to main content

Μοσκοβισί: Μην περιμένετε δυσάρεστες εκπλήξεις – Σεντένο: Έχουμε εμπιστοσύνη

Πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα στις 21 Νοεμβρίου, όταν η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεσή της για τη χώρα μας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε αισιόδοξος πως η Αθήνα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην περίοδο μετά από το πρόγραμμα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι η Αθήνα δεν έλαβε επιστολή από την Κομισιόν για το σχέδιο του προϋπολογισμού, σε αντίθεση με άλλες χώρες για τις οποίες υπήρξαν ενστάσεις. Επεσήμανε, δε, ότι οι θεσμοί έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των δεσμεύσεών της και τις επόμενες χρονιές, ώστε η χώρα να καταστεί success story.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι θετική η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. «Μην περιμένετε αρνητικές εκπλήξεις», τόνισε αναφερόμενος στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο του Eurogroup βρέθηκαν η τραπεζική ένωση, η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας περί προϋπολογισμού Ευρωζώνης. Για την τραπεζική ένωση, ο κ. Σεντένο επεσήμανε ότι ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τον ESM, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τη μελλοντική του συνεργασία με την Κομισιόν. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, βάσει της συμφωνίας, αναλαμβάνει ισχυρότερο ρόλο στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο κ. Σεντένο έκανε λόγο για καλή συζήτηση, ωστόσο σημείωσε πως απαιτείται περαιτέρω δουλειά.