Skip to main content

Τρ. Αγγλίας: Ανοίγει «παράθυρο» στο Σίτι για ευρωτράπεζες

Από την έντυπη έκδοση

Με τη σκιά του Brexit να πέφτει απειλητική πάνω από το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτι και τη βρετανική οικονομία, η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη δαπανηρή λύση σύστασης θυγατρικών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προσπάθειες να διατηρηθεί το κύρος και οι θέσεις εργασίας του Σίτι έρχονται την ώρα που το ΔΝΤ υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Βρετανίας, εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας, θα προσφέρει στις μεγάλες ευρωπαϊκές επενδυτικές και εμπορικές τράπεζες έναν εύκολο τρόπο παραμονής στο Λονδίνο αφότου η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., προσφέροντάς τους τούς ίδιους όρους που ισχύουν για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από ΗΠΑ και Ελβετία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν τη 
δυνατότητα να δραστηριοποιούνται υπό καθεστώς υποκαταστήματος, αντί να αναγκασθούν να προχωρήσουν στη δαπανηρή διαδικασία σύστασης θυγατρικής.

Πάνω από 100 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο είναι παραρτήματα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Επί του παρόντος, λειτουργούν στη Βρετανία βάσει των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων «διαβατηρίου», που αναμένεται να λήξουν με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προτίθεται, παράλληλα, να απαλλάξει τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, που συνεπάγονται μεγαλύτερο κόστος, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας όμως ότι αυτό μπορεί να αλλάξει εάν επιδεινωθεί το κλίμα στις συνομιλίες του Brexit.

Η βρετανική κεντρική τράπεζα θέλει να διασφαλίσει ότι θα μπορεί ουσιαστικά να επιβλέπει τις ξένες τράπεζες και τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μετά το Brexit. «Το θεμέλιο της προσέγγισης της Τράπεζας της Αγγλίας είναι η υπόθεση ότι θα συνεχίσει να υπάρχει εποπτική συνεργασίας σε υψηλό βαθμό μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.» ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας σε ανακοίνωσή της.Εξαιτίας της αβεβαιότητας λόγω Brexit, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, αναμένοντας ρυθμούς 1,6% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,7% και ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 1,5% για το 2018.

Όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η αβεβαιότητα για τη συμφωνία που θα αφορά το Brexit εμποδίζει τις βρετανικές επιχειρήσεις να κάνουν επενδυτικά σχέδια. Η κ. Λαγκάρντ υπερασπίσθηκε τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τον αντίκτυπο του Βrexit, υποστηρίζοντας ότι η επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας δείχνει ότι οι προειδοποιήσεις του Ταμείου ήταν σωστές.