Skip to main content

Ισπανία: Γιατί αυξάνονται τόσο οι τιμές ρεύματος;

Στην Ισπανία η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά χονδρικής συνεχίζει να αυξάνεται. Μάλιστα η μεγαβατώρα πλέον κοστίζει 172 ευρώ ενώ στις 31 Ιανουαρίου 2021 0,89€. Και το μερίδιο των 172 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) αυτή την Τετάρτη φαίνεται στους αναλυτές ως ένα ακόμη στάδιο κλιμάκωσης που θα συνεχιστεί όλο τον χειμώνα. Ο λόγος αυτής της ιλιγγιώδους αύξησης είναι η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος.

Η δεύτερη εξήγηση είναι η ισχυρή ώθηση των τιμών του CO2, η οποία, εν μέρει λόγω της αυξημένης χρήσης ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, αγγίζει τα υψηλά επίπεδα. Κατά γενικό κανόνα, όσο περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιούνται, τόσο φθηνότερη είναι η ενέργεια. Και αυτό συνέβη στις 31 Ιανουαρίου, την ημέρα που το ρεύμα κόστιζε μόνο 0,89 MWh: σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από αιολική ενέργεια και δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ούτε άνθρακας ούτε ηλεκτρική ενέργεια. Μονάδες συνδυασμένου κύκλου.

19 ευρώ σε 24 ώρες

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές χονδρικής αυξήθηκε κατά 19 ευρώ σε μόλις 24 ώρες. Πώς είναι δυνατόν; Οι τιμές κλείνουν σε «κλειστή» δημοπρασία. Από τη μία πλευρά, οι παραγωγοί αναφέρουν πόσο πουλάνε και σε ποια τιμή. Από την άλλη, οι χειριστές λένε πόσο θέλουν και πόσα μπορούν να πληρώσουν.

Στο κέντρο, ο Operador del Mercado Ibérico de Energía (OMIE, Διαχειριστής της Αγοράς Ενέργειας της Ιβηρικής) καταλήγει να ορίζει ένα ποσό γγια την επόμενη ημέρα. Ο ΟΜΙΕ χρησιμοποιεί την περιθωριακή μέθοδο, δηλαδή η τελευταία ενέργεια που εισέρχεται στο σύστημα καθορίζει την τιμή για όλες τις πηγές, ανεξάρτητα από το αν μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε φθηνότερη τιμή. Οι ανανεώσιμες πηγές έρχονται πρώτες, οι φθηνότερες. μετά πυρηνικό και υδροηλεκτρικό, και τέλος είναι ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.

Το ενεργειακό μείγμα έχει σημασία.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΜΙΕ, στην αιχμή μεταξύ 12:30 και 13:00 την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, η προέλευση της ενέργειας θα είναι πυρηνική (25%), συμπαραγωγή (15,8%), μικτός κύκλος (14,5%)%), υδροηλεκτρική (13,2%), άνθρακας (7,4%), αιολική ενέργεια (6,1%) και ηλιακή ενέργεια (0,75%). Η τιμή που καθορίζεται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μικτού κύκλου δίνει εντολή και παρασύρει τα υπόλοιπα.

Το φυσικό αέριο θέτει τους ρυθμούς της αγοράς

Το φυσικό αέριο, λοιπόν, θέτει τον ρυθμό για την άνοδο. Η τιμή της στην αγορά της Ιβηρικής (MibGas) για αυτήν την Τετάρτη θα είναι 63,72 ευρώ ανά MWh, η οποία αντιπροσωπεύει αύξηση 3,7% σε σύγκριση με την Τρίτη και σχεδόν διπλάσια από την τιμή του Ιανουαρίου. Κάθε ευρώ που ανεβαίνει το φυσικό αέριο ισοδυναμεί με πρακτικά δύο σε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προθεσμιακές αγορές αποκρούουν κάθε σημάδι ότι η τιμή στις αγορές χονδρικής μπορεί να χαλαρώσει βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον ιβηρικό φορέα εκμετάλλευσης, οι τιμές αερίου θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τα 60 ευρώ ανά KWh κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο του επόμενου. Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να χαλαρώσει πριν από την άνοιξη του 2022.

Το άλλο στοιχείο που εξηγεί γιατί το φως ανάβει είναι η τιμή του CO2. Και αυτή η αγορά βιώνει επίσης μια κλιμάκωση που συμβαδίζει σχεδόν με αυτή του φυσικού αερίου. Οι τιμές έχουν επίσης πρακτικά διπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ξεπεράσουν τα 60 ευρώ ανά τόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του think tank Ember. Το φυσικό αέριο δεν θα κηρύξει εκεχειρία στις αγορές χονδρικής, αλλά η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα μέτρα της θα διευκολύνουν τον τελικό λογαριασμό καταναλωτών.

Πηγή: El Pais