Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σημείο καμπής

Το ράλι ανόδου των τιμών στα ελληνικά ομόλογα και η ενδεχόμενη ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, καθώς και μια δημοσκόπηση για τις χώρες, στις οποίες οι Γερμανοί τουρίστες αισθάνονται ασφαλείς είναι τα θέματα της επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.

«Όποιος είχε αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στις αρχές του χρόνου μπορεί σήμερα να είναι ικανοποιημένος από τα κέρδη, σημειώνει η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σημείο καμπής».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι «αντιστρόφως ανάλογα στις αυξανόμενες τιμές εξελίσσεται η απόδοση. Στις αρχές του 2017 το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα βρίσκονταν στο 7,1%. Την Δευτέρα το επιτόκιο έπεσε στο 3,9%. Κατά συνέπεια η απόδοση των ομολόγων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Που δείχνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικρατεί εύλογα σκεπτικισμός διότι κατά διάρκεια της κρίσης η αξία των ελληνικών μετοχών υποχώρησε κατά 85%. Η ανησυχία για το τρέχων πρόγραμμα προσαρμογής είχε επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα. Από τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών αρχές Δεκεμβρίου ο βασικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 11%. Μόνο χθες σημείωσε άνοδο 1,4%. Όλα συνηγορούν στο ότι μετά το ράλι για τα ελληνικά ομόλογα θα “λυθούν τα μάγια” που κρατούν δέσμιο το χρηματιστήριο.

Τροχοπέδη για το χρηματιστήριο συνιστά η δύσκολη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Σχεδόν τα μισά από τα δάνεια είναι είτε κόκκινα είτε κινδυνεύει η εξυπηρέτησή τους. Από την άλλη πλευρά όμως οι τραπεζικές μετοχές έχουν πολλές δυνατότητες. Οι εξελίξεις κάτω από την Ακρόπολη εξαρτώνται κυρίως από τον τραπεζικό τομέα. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με το τεστ αντοχής της ΕΚΤ, το οποίο χρηματοοικονομικοί κύκλοι στην Αθήνα αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία. Τα αποτελέσματα αναμένονται τέλη Απριλίου και ενδέχεται να δώσουν νέα ώθηση στο χρηματιστήριο».

SZ: «Φόβος πριν τις διακοπές»

Για την πλειονότητα των Γερμανών υπάρχουν μόλις πέντε ασφαλείς χώρες διακοπών, γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Φόβος πριν τις διακοπές». H εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι «εκτός βέβαια από τη Γερμανία, είναι η Αυστρία, η Ελβετία και με διαφορά η Ιταλία και οι Σκανδιναβικές χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις των ασφαλών χωρών. Ακόμα και η Ισπανία, αγαπημένος προορισμός των Γερμανών τουριστών, δίνει μόλις στο 50% των ερωτηθέντων την αίσθηση ότι είναι ασφαλείς και καταλαμβάνει τελικά την έκτη θέση. Της Ισπανίας έπονται Καναδάς, Αυστραλία, Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ τη δέκατη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα με 34% πριν από την Κροατία και την Βρετανία. Ας σημειωθεί ότι οι ερωτηθέντες δεν ρωτήθηκαν για την Γαλλία.

Πρόκειται για τα κύρια αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής έρευνας του Iνστιτούτου Ερευνών Αγοράς GfK για λογαριασμό του κοινωφελούς Ιδρύματος για Ζητήματα Μέλλοντος του Αμβούργου που χρηματοδοτείται από την British American Tobacco. “Αντί για ήλιο, παραλία, και θάλασσα είναι πλέον η ασφάλεια που έχει καθοριστική σημασία για την επιλογή τουριστικού προορισμού. Δεν εκπλήσσει κατά συνέπεια ότι κλασικοί προορισμοί, όπως Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία έχουν κακή βαθμολογία, υπογραμμίζει ο υπεύθυνος σύνταξης της έκθεσης Ούλριχ Ράινχαρντ».