Skip to main content

Προς αύξηση ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία

Η Ισπανία επιμένει στη στρατηγική της για αύξηση του κατώτατου μισθού για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου «χάσματος πλούτου στη χώρα» και εν μέσω της ταχύτερης αύξησης του πληθωρισμού εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Λόγω και της αύξησης στις τιμές ρεύματος, ο πληθωρισμός στην Ισπανία βρέθηκε τον Αύγουστο στο 3,3%, σε υψηλό δεκαετίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Σάντσεθ, των συνδικάτων και των φορέων συνεχίζονται, αν και ακόμα δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή». Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση μεταξύ 12 και 19 ευρώ και τα συνδικάτα μεταξύ 25-30 ευρώ. Η ένωση των εργοδοτών διατήρησε επίσης τη θέση της ενάντια στην αύξηση.

Η κυβέρνηση, διατηρεί άτυπες επαφές με κοινωνικούς φορείς για να σώσει τη διαπραγμάτευση, μπορεί να αποφασίσει την αύξηση για το 2021.

«Είναι ένα σημαντικό μέσο για τη μείωση της ανισότητας, που έχει αυξηθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Νάντια Καλβίνο, υπουργός των Οικονομικών, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg. «Από τότε που φτάσαμε στην κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια, η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν ένα από τα στοιχεία των πολιτικών μας προτεραιοτήτων».

Η Ισπανία, όπως και η Ιταλία, είδε μια ισχυρή ανάκαμψη με την οικονομία της να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1970, αφότου επλήγησαν σφοδρά από την πανδημία Covid-19. Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν 11% πέρυσι.

Αντιδράσεις από φορείς

Το Υπουργείο Εργασίας θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η αύξηση του κατώτατου διεπαγγελματικού μισθού (SMI, Salario Mínimo Interprofessional) για φέτος θα συμβεί με τη συμφωνία των κοινωνικών φορέων, ακόμη και αν είναι απαραίτητο να μειωθούν οι φιλοδοξίες τους. Αυτό διασφαλίζεται από πηγές που παρευρέθηκαν στη συνάντηση την περασμένη Δευτέρα, οι οποίες επισημαίνουν πώς ο ΓΓ για την Απασχόληση, Χοακίν Πέρεθ Ρέι, προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Οργανώσεων (CEOE, Confederación Española de Organizaciones Empresariales) τροποποιώντας τις φιλοδοξίες εργασίας προς τα κάτω. Για να γίνει αυτό, άνοιξε τη δυνατότητα το αυξημένο ποσό να είναι κάτω από 12 ευρώ, την ελάχιστη τιμή που προτείνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το 2021.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν ικανοποίησε τους ισχυρισμούς της CEOE, η οποία εξέφρασε για άλλη μια φορά την άρνησή της να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός φέτος. Αυτή την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εργοδοτών στην οποία θα συζητηθεί η τελική θέση, αν και πηγές από τον οργανισμό προειδοποιούν ότι η θέση του δεν είναι πιθανό να αλλάξει. Για τους εκπροσώπους των εργοδοτών, η ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει πρώτα να εδραιωθεί, οπότε συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι «τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για αύξηση του κατώτατου μισθού, που ορίστηκε από τον Ιανουάριο του 2020 στα 950 ευρώ τον μήνα σε 14 μισθούς.

Οι πηγές κοινωνικού διαλόγου διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα ποσά. Επιπλέον, προειδοποιούν ότι από την πρώτη συνάντηση η CEOE παρέμεινε σταθερή στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια νέα άνοδο. Από το υπουργείο Εργασίας διατηρούν την προθυμία τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τα τρία μέρη, αλλά, αναφερόμενοι στις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), υπενθυμίζουν ότι εάν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί με ένα διμερές σύμφωνο (Κυβέρνηση και συνδικάτα) και όχι τρία, αυτό «δεν θα συνεπάγεται αποτυχία του κοινωνικού διαλόγου».

Η Γιολάντα Ντίαθ, Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εργασίας, ήταν πολύ ξεκάθαρη σήμερα το πρωί στο Αλικάντε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της El País, υπερασπιζόμενη την αύξηση του κατώτατου διεπαγγελματικού μισθού (SMI) και απαιτώντας την αποφασιστικότητα των κυβερνητικών εταίρων της.

«Η απόφαση δεν είναι σε αυτό το μέρος του συνασπισμού αλλά στην πλειοψηφία», δήλωσε. Η Ντίαθ διαβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων πρότειναν το «πάγωμά» του φέτος. «Δηλαδή, πάμε στο μηδέν. Αυτό δεν είναι διαπραγματευτικό, είναι κάτι άλλο και είναι γνωστό ότι η θέση αυτού του υπουργείου είναι να επιτύχει συμφωνίες με τον μεγαλύτερο αριθμό συνομιλητών », δήλωσε η Ντίαθ, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Βαλένθια, τον σοσιαλιστή Ξίμο Πούιγκ.

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]