Skip to main content

Φορολογικό έλεγχο στην IKEA ξεκινά η Κομισιόν

Διεξοδική έρευνα για τα φορολογικά της ΙΚΕΑ ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς φαίνεται πως η ολλανδική Inter Ikea –τμήμα της σουηδικής «εταιρείας – γίγαντα»- ενδέχεται να απολαμβάνει αδικαιολόγητων φορολογικών πλεονεκτημάτων στην Ολλανδία.

Η Inter Ikea διαχειρίζεται τις δραστηριότητες franchise της Ikea και λαμβάνει τέλος 3% επί του τζίρου από όλα τα καταστήματα Ikea μέσω της θυγατρικής της Inter Ikea Systems στην Ολλανδία.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις «μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή μη, πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν».

Η Κομισιόν θα διερευνήσει αν οι φορολογικές υποθέσεις της ΙΚΕΑ παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να παρέχουν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη σε πολυεθνικές εταιρείες που δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχίες ότι ενδεχομένως δύο ολλανδικές φορολογικές αποφάσεις έδωσαν στην Inter Ikea ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες. 

Η πρώτη φορολογική απόφαση, που καλύπτει την περίοδο από το 2006 έως το 2011, είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της Ikea Systems να μεταφέρονται στη μονάδα του Λουξεμβούργου, όπου δεν φορολογούνταν.

Η απόφαση του 2011, που ελήφθημ αφού η Κομισιόν χαρακτήρισε παράνομη την πρώτη συμφωνία, επέτρεψε σε ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών από το franchise της εταιρείας μετά το 2011 να μεταφέρονται στη μητρική της στο Λιχτενστάιν.

Η Inter Ikea δήλωσε ότι η ίδια και η Inter Ikea Systems τηρούν τη δέσμευσή τους να καταβάλουν φόρο σύμφωνα με τους νόμους των χωρών όπου δραστηριοποιούνται και πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο φορολογήθηκαν είναι σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.