Skip to main content

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα θέλει συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα διστάσει να αντιδράσει

Η Κίνα επιδιώκει να υπογραφεί η καταρχήν εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος, αλλά δεν θα διστάσει να αντιδράσει αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

«Θέλουμε να εργαστούμε για μια καταρχήν συμφωνία με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα», ανέφερε ο Σι μιλώντας σε διεθνές φόρουμ. «Αν χρειαστεί θα δώσουμε μάχη, αλλά εργαζόμαστε ενεργά για να μην έχουμε εμπορικό πόλεμο» είπε, προσθέτοντας: «Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον εμπορικό πόλεμο και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε».

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο δεν έχει υπογραφτεί ακόμη διότι το Πεκίνο δεν κάνει «αυτό που του αναλογεί». Στη διάρκεια ξενάγησής του σε εργοστάσιο της Apple, ο Τραμπ επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί πολύ περισσότερο από τη δική του μια εμπορική συμφωνία. Είχαν προηγηθεί νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα αυξήσει τους δασμούς, το βασικό όπλο της Ουάσιγκτον στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο και ειδικοί εκτιμούν πλέον ότι η καταρχήν συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο είναι απίθανο να υπογραφτεί φέτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters