Skip to main content

EBRD: Οι προκλήσεις για το μέλλον της εργασίας και πώς θα γίνουν ευκαιρία

Να μετατρέψουν τις προκλήσεις που φέρνει η νέα εποχή για την αγορά εργασίας σε ευκαιρίες καλεί τις κυβερνήσεις η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της Transition Report 2018-19: Work in Transition παρά τους κινδύνους που προβάλλουν από τις δημοσιογραφικές τάσεις, τις ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές και την μετανάστευση, η  «μεταμόρφωση» που βρίσκεται σε εξέλιξη οδηγεί σε καλύτερες ημέρες. 

«Αν και η αναμόρφωση της εργασίας φέρει μεγάλες προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής, το συνολικό μήνυμα είναι αισιόδοξο» τονίζει ο Σεργκέγι Γκουρίεφ, επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD. «Όλες οι προκλήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απτά οφέλη, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις τα οφέλη αυτά να κατανεμηθούν δίκαια. Το μέλλον της εργασίας έχει πολλή δουλειά, αλλά μπορεί και πρέπει να είναι λαμπρό» επισημαίνει,. 

Οι δημογραφικές τάσεις είναι η κυριότερη πρόκληση, καθώς αρκετές χώρες στην περιοχή που καλύπτει η EBRD έρχονται αντιμέτωπα είτε με γήρανση του πληθυσμού είτε με υπερβολικά νέους σε ηλικία πληθυσμούς. Όσο για τις τεχνολογικες εξελίξεις αυτές θίγουν πρωτίστως τους εργαζομένους μεσαίων προσόντων, οδηγώντας σε μία «πολωμένη» αγορά εργασίας με υψηλής και χαμηλής ειδίκευσης  τομείς. Επιπλέον η μετανάστευση οδηγεί σε μεταφορά θέσεων εντός της κάθε χώρας και μεταξύ των κρατών. 

Ωστόσο οι “νεαρές” οικονομίες μπορούν με την κατάλληλη κατάρτιση του δυναμικού να εκμεταλλευθούν τις δημογραφικές τάσεις για να διασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Οι γηρασμένες καλούνται να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και να βελτιώσουν το σύστημα υγείας, τις εργασιακές συνθήκες, όπως επίσης να προωθήσουν προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης. 

Όσον αφορά στον αυτοματισμό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για καλύτερη κατάρτιση των εργαζομένων, με έμφαση στα προσόντα ICT. H επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι η καλύτερη λύση, σημειώνει η EBRD. 

naftemporiki.gr