Skip to main content

Μαλαισία προς Goldman: Θέλουμε πίσω τα χρήματα για το 1MBD

Αποφασισμένη να ανακτήσει την προμήθεια, που είχε χορηγήσει στην Goldman Sachs για τις συναλλαγές με το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB εμφανίζεται η κυβέρνηση της Μαλαισίας, στον απόηχο του πολύκροτου σκανδάλου- ενός εκ των μεγαλύτερων στην οικονομική ιστορία. Παράλληλα θα διεκδικήσει αποζημίωση από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα. 

«Η Μαλαισιανή κυβέρνηση θέλει να ανακτήσει την προμήθεια, που καταβλήθηκε, όπως και να καλυφθούν οι ζημίες από τη διαφορά επιτοκίου» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λιμ Γκουάνγκ Ενγκ, εξηγώντας πως το επιτόκιο που επιβλήθηκε στη χώρα σε εκδόσεις ομολόγων του 1MBD ήταν περίπου 100 μονάδες βάσης υψηλότερο από εκείνο της αγοράς. 

Η Goldman Sachs είχε κερδίσει προμήθειες ύψους 600 εκατ. δολαρίων από τη συνεργασία με το 1MBD, συμπεριλαμβανομένων τριών εκδόσεων ομολόγων το 2012 και το 2013 από τις οποίες αντλήθηκαν 6,5 δισ. δολάρια. 

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης έρευνας διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το οποίο αφορά δραστηριότητες σε τουλάχιστον έξι χώρες. 

naftemporiki.gr