Skip to main content

Φρένο στο μέγεθος και το κόστος του δημόσιου τομέα θέλουν οι Βρυξέλλες

Η έκθεση της Κομισιόν δεν περιελάμβανε μόνο εύσημα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά και προειδοποιήσεις. Κάνει λόγο για σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με τις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου. Αυτοί πηγάζουν από πιθανές δικαστικές αποφάσεις, αλλά όχι μόνο. Σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη αύξηση στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου και θέλει να δει να γίνεται πράξη ο στόχος για φρένο στο μέγεθος και το κόστους του δημόσιου τομέα. 

Στην έκθεση επισημαίνεται πως αν και το ΣτΕ πρόσφατα επιβεβαίωσε τη συνταγματικότητα βασικών πυλώνων της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2016, απαίτησε αλλαγές σε αρκετά στοιχεία της. «Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος για την αντιμετώπιση αυτών των πτυχών ίσως να είναι αισθητός, αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να περιορίσουν τα όποια πρόσθετα κόστη στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020» αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «πηγή ανησυχίας αποτελεί ο μεγάλος αριθμός προσωρινού προσωπικού και κίνδυνοι που συνδέονται με την διεύρυνση των εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο» σημειώνουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η νέα κυβέρνηση προωθεί μία λεπτομερή διαδικασία για την τις ετήσιες προσλήψεις, η οποία θα πρέπει να βελτιώσει τη διαδικασία της επιλογής προσωπικού και να αυξήσει τον έλεγχο των προσλήψεων. Ο ετήσιος κύκλος προβλέπεται να αρχίζει τον Μάιο κάθε έτους, με τον κάθε φορέα της γενικής κυβέρνησης να καθορίζει τις ανάγκες του για μόνιμο και προσωρινό προσωπικό. Στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα καταρτίζει ετήσιο σχέδιο, ύστερα από διαβούλευση με το το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι το πλάνο προσλήψεων του 2020 δεν θα έχει κανέναν αρνητικό αντίκτυπο σε σχέση με τα όσα προβλέπει για τις μισθολογικές δαπάνες ο προϋπολογισμός του 2020. Για το 2019 αν και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ανταποκρίνονται στο σχέδιο του 2019, ο αριθμός του προσωρινού προσωπικού συνεχίζει σύμφωνα με την έκθεση να αυξάνεται δραματικά. 

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτή, η νέα κυβέρνηση έχει υιοθιετήσει προβλέψεις για ανάκτηση του ελέγχου επί των προσλήψεων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το συνολικό μέγεθος του δημόσιου τομέα θα παραμείνει σταθερό, σημειώνει η Κομισιόν. Μεταξύ άλλων κατάργησε τη δυνατότητα για εξαιρέσεις, που επέτρεπαν τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου εκτός της κανονικής διαδικασίας, που προβλέπεται. Οι αρχές υπολογίζουν σήμερα ότι ο αριθμός του προσωρινού προσωπικού θα πρέπει να μειωθεί κατά 5.200 άτομα.

naftemporiki.gr