Skip to main content

Talk of the market: Επενδυτική κινητικότητα με επίκεντρο την Ενέργεια

Ως πρώτο βήμα για την σταδιακή εγκατάλειψη των έκτακτων μέτρων στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης στην κρίση, χαρακτήρισαν παράγοντες της αγοράς την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού μηνιαίων αγορών ομολόγων του προγράμματος PEPP. Η απόφαση αποτελεί αναπροσαρμογή της τακτικής των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 80 δισ. ευρώ, που ακολουθείται τα δύο τελευταία τρίμηνα. 

Το θέμα αναμένεται θα τεθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη που θα γίνουν στο πλαίσιο των άτυπων συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μεταβαίνει σήμερα στη Σλοβενία

Μια άτολμη αντίδραση παρατηρήθηκε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατά το άνοιγμα, μετά την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων. Στο ελληνικό χρηματιστήριο διευρύνθηκαν χθες οι απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με πτώση 0,69% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει απώλειες 0,63%. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε περαιτέρω, στα 79 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί σήμερα η ΔΕΗ ενόψει της επόμενης φάσης στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. 

Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή τη βελτιωμένη προσφορά της ItalGas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την απεδέχθη ανακηρύσσοντας την Italgas SpA ως προτιμητέο επενδυτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την προσφορά. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.

Ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε την εξαγορά της Telekom Romania Mobile. Αναφορικά με την πρόθεση του να αποκτήσει το 30% της Telekom Romania Mobile Communications S.A. (TKRM) από την Telekom Romania Communications S.A. (TKR), ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονιστική έγκριση της πώλησης στην Orange Romania του 54% που κατέχει ο ΟΤΕ στην TKR, γνωστοποίησε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά του ποσοστού αυτού και συνεπώς ελέγχει σχεδόν το 100% της TKRM. Το τελικό τίμημα, αντανακλώντας την μετοχική αξία, ανήλθε σε 58,9 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι η περίοδος άσκησης του δικαιώματος επανεπένδυσης του μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή για το έτος 2021 θα ξεκινήσει στις 22.10.2021 και θα διαρκέσει έως τις 4.11.2021.

Την κατάθεση επικαιροποιημένης συμφωνίας εξυγίανσης, σύμφωνα με τις υποδείξεις του πτωχευτικού δικαστηρίου στο πλαίσιο μη οριστικής απόφασης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, κατέθεσε η Folli Follie. Η εταιρεία επίσης σήμερα έχει προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2019 και 2020. Ταυτόχρονα καλείται να παράσχει ενημέρωση για ζητήματα που τέθηκαν από τον βασικό μέτοχο, Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Εντωμεταξύ, στα θέματα ημερησίας διάταξης της σημερινής συνέλευσης έχει προστεθεί, θέμα ενημέρωσης σχετικά με την απώλεια των μετοχών της Dufry AG, την απόφαση εκκαθάρισης της FFG Sourcing και όλου του υπο-ομίλου της Ασίας, καθώς και για τη Συμφωνία Εξυγίανσης με τους ομολογιούχους.

Ισχυρά μεγέθη για το α’ εξάμηνο του 2021 ανακοίνωσε ο όμιλος Σαράντη, με περιθώριο EBITDA 16% ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, ανάπτυξη καθαρών κερδών 25% και ενίσχυση πωλήσεων 6,3%. Ειδικότερα, ο όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη 19,51 εκατ. ευρώ και περιθώριο καθαρού κέρδους 9,99% στο α’ εξάμηνο του 2021 από 8,50% στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 195,24 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 6,29%. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα, παρουσίασαν ανάπτυξη 2,38% στο α’ εξάμηνο και ανήλθαν σε 69,25 εκατ. ευρώ, με την αγορά της ευρείας διανομής να οδηγεί την αύξηση και τα καλλυντικά επιλεκτικής διανομής να παρουσιάζουν βελτίωση.

Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2021 η Performance Technologies. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 46,8%, ανερχόμενος σε 19,257 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 2,357 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 37,8%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2.103 χιλ. € παρουσιάζοντας αύξηση κατά 46,1%.

H κτηματομεσιτική RE/MAX σημείωσε αύξηση πωλήσεων στο πανελλαδικό της δίκτυο κατά 21,2% και στις συναλλαγές κατά 20,7% στο α’ εξάμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της αγοράς real estate στο περιβάλλον προκλήσεων της πανδημίας. 

naftemporiki.gr