Skip to main content

Aramco: Ναι στην IPO, αλλά όχι πριν το 2021

Η Aramco δεν έχει εγκαταλείψει το όραμα για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Ωστόσο αντιλαμβάνεται πως οι συνθήκες στην αγορά δεν επιτρέπουν αυτό να γίνει πραγματικότητα πριν από το 2021. Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του στο CNBC ο επικεφαλής του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού, Αμίν Νάσερ.

«Τα σχέδια για αρχική δημόσια εγγραφή εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά έχουν μετατεθεί για αργότερα» είπε ο επικεφαλής της Aramco. «Νομίζω ότι η Αυτού Υψηλότη και η Αυτού Εξεχότης, ο υπουργός, έχουν μιλήσει για το 2021. Στο τέλος της ημέρας η κυβέρνηση θα αποφασίασει πότε οι συνθήκες στην αγορά είναι κατάλληλες» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον υπουργό Ενέργειας, Χαλίντ αλ Φαλίχ.

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει εδώ και δύο χρόνια την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο, αλλά η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων δεν βοηθά.

Σήμερα τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο κόκκινο και οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν την ανιούσα, μετά την ανακοίνωση του Χαλίντ Αλ Φαλίχ ότι η Σαουδική Αραβία θα κόψει την προσφορά της τον Δεκέμβριο, ενώ ενδέχεται να πράξουν κάτι ανάλογο και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του καρτέλ, το Ιράκ, φαίνεται να είναι κοντά στο να συμφωνήσει σε μείωση.

naftemporiki.gr