Skip to main content

Με νέο ιστορικό ρεκόρ «φλερτάρουν» οι ευρωπαϊκές μετοχές

Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας και τις συνεχείς μεταβολές στις εκτιμήσεις για το πότε και εάν θα έρθει μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οι επενδυτές δεν φοβούνται το ρίσκο των μετοχών. Σήμερα οι ευρωπαϊκές σκαρφαλώνουν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015 και φλερτάρουν με το ιστορικό ρεκόρ, που είχαν πετύχει τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,7% στις 408,9 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δείχνουν το δρόμο. Ο κλάδος αυτοκινήτου εξασφαλίζει κέρδη της τάξης του 2%, στον απόηχο στοιχείων που έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα για μήνα Οκτώβριο από το 2009. Οι κλάδοι πρώτων υλών και μεταποιητικών βιομηχανιών ακολουθούν με κέρδη περίπου 1%, ενώ πολύ κοντά είναι και η επίδοση του κλάδου ταξιδιών.  

Οι περισσότεροι κλάδοι του πανευρωπαϊκού δείκτη κινούνται ανοδικά, με μόνη εξαίρεση εκείνων των μέσων ενημέρωσης, που οδηγείται σε κόκκινο έδαφος υπό το βάρος της βουτιάς της SES κατά 19,7%. 

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό ανά την Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,3% και στη Φραγκφούρτη ο DAX είναι στο +1,1%. Κέρδη 0,6% εξασφαλίζει ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ άνοδο 0,4% παρουσιάζει και ο CAC 40 στο Παρίσι. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, o Γενικός Δείκτης με άνοδο περίπου 0,3% σπάει το φράγμα των 890 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 13:30. Οι τράπεζες είναι στο +0,5% και οι πρώτες ύλες στο +0,9%. 

naftemporiki.gr