Skip to main content

«Μπορούμε να αυξήσουμε τις συντάξεις, χωρίς να γίνουμε… Ελλάδα»

Την ελληνική περίπτωση επικαλέστηκε ως αντι-παράδειγμα η υπουργός Εργασίας της Τσεχίας,  Γιάνα Μαλάκοβα, η οποία υποστήριξε ότι «μπορούμε να αυξήσουμε τις συντάξεις, χωρίς να γίνουμε… Ελλάδα».

Χάρη στις εύρωστες οικονομικές προοπτικές και τη χαμηλή ανεργία, η Τσεχία «τρέχει» ένα από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα διαθέτει το 4ο μικρότερο δημόσιο χρέος.

«Αυτό μας δίνει το περιθώριο να αυξήσουμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη, να αναμορφώσουμε το φορολογικό σύστημα και να πραγματοποιήσουμε μία μεγαλύτερη (σ.σ. δημοσιονομική) επέκταση» εξήγησε η Τσέχα υπουργός, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg.

Και συνέχισε: «Δεν ξοδεύουμε ό,τι ξοδεύουν οι υπόλοιπες χώρες για συντάξεις και βάσει των οικονομικών προβλέψεων, έχουμε το περιθώριο να το κάνουμε».

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Τσεχίας προειδοποίησε ότι η πρώην κομμουνιστική χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία κρίση, στα πρότυπα της ελληνικής, λόγω των δημογραφικών προβλημάτων.

«Η λειτουργικότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος εξαρτάται περισσότερο από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και λιγότερο από τον αριθμό των συνταξιούχων» απάντησε η 37χρονη υπουργός, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική για την πορεία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο έτος, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τσεχίας υπερέβη αρκετών χωρών της Ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, παρότι εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά της γειτονικής Γερμανίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg