Skip to main content

Talk of the market: Αβεβαιότητες και μπρος – πίσω

Η αβεβαιότητα αναφορικά με την επάρκεια εμβολίων, την πρόοδο των προγραμμάτων μαζικών εμβολιασμών και τις μεταλλάξεις του ιού συντηρούν κλίμα ανασφάλειας στις αγορές κεφαλαίου, που παρά τις βραχυπρόθεσμες θετικές αντιδράσεις των τιμών δεν έχουν βρει σταθερό βηματισμό. 

Επίπεδο ισορροπίας πέριξ των 750 μονάδων αναζητά ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο που έχασε έδαφος την περασμένη εβδομάδα. Οι απώλειές του διευρύνθηκαν και σε εβδομαδιαία βάση ανήλθαν σε 3,8% με την μέση αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 73 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ την εβδομάδα που προηγήθηκε. Στα θετικά νέα της εβδομάδας πιστώνεται πάντως η άντληση 3,5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων που υπόκεινται σε προσωρινή αναστολή κεφαλαίου και αποπληρωμής τόκων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μειώθηκε κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται στα 18,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν σε 7,5 δισ. ευρώ, τα επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκαν σε 8,0 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις των οικιακών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,316 εκατ. ευρώ ή κατά 2,7%.

Τo άνοιγμα των καταστημάτων της από αύριο αποφάσισε τελικά η διοίκηση της Jumbo, μετά την ερμηνεία της απόφασης για το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς στις κόκκινες περιοχές. Ειδικότερα, με βάση την ερμηνεία που δίνεται από σήμερα όποια εταιρεία διαθέτει ρούχα, υποδήματα, είδη βιβλιοχαρτοπωλείου (δραστηριότητες στις οποίες αίρονται τα περιοριστικά μέτρα) και δεν ανοίξει ακόμη κι αν σ’ αυτές τις δραστηριότητες έχει δευτερεύοντα ΚΑΔ, αυτό σημαίνει αυτομάτως τον αποκλεισμό της από ευεργετικά μέτρα στήριξης. Ως εκ τούτου η Jumbo, που είχε αποφασίσει να μην ανοίξει τα καταστήματά της ανακάλεσε την απόφαση και πλέον ετοιμάζεται να ανοίξει κανονικά τα καταστήματα της από αύριο και με τη μέθοδο των ραντεβού (click inside) και με τη μέθοδο της παράδοσης εκτός (click away).

Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε αίτηση υπαγωγής των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης στο πρόγραμμα εγγυήσεων “Ηρακλής”. Η τράπεζα ζητά από το δημόσιο εγγυήσεις για ομολογίες senior notes συνολικής αξίας ως 3,31 δισ. ευρώ. Την Παρασκευή 29/1 ανακοίνωσε ότι έχει εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων “Frontier” συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στο πρόγραμμα Ηρακλής Ι έχουν κατατεθεί 8 αιτήσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ και senior notes 10,3 δισ ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 5 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, με εγγυήσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Μετά τη λήξη του προγράμματος, στα τέλη Μαρτίου, από τον άλλο μήνα θα εγκαινιαστεί η επόμενη φάση του προγράμματος ο Ηρακλής ΙΙ, για τιτλοποιήσεις και εγγυήσεις που θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα.

Σε φάση υλοποίησης περνά το έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις μεταξύ της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η United Group ανακοίνωσε την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς 0,30 ευρώ ανά μετοχή για το υπόλοιπο 15,40% (ή 52,906,294 μετοχές) του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Η περίοδος αποδοχής ξεκινά σήμερα και θα λήξει την 1η Μαρτίου.

Η Μυτιληναίος αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για την χρήση 2020 την ερχόμενη Πέμπτη, στις 4 Φεβρουαρίου.

naftemporiki.gr