Skip to main content

Toshiba: Κλείνει την πυρηνική μονάδα στη Βρετανία

Λουκέτο στην NuGen, την βρετανική θυγατρική πυρηνικής ενέργειας, βάζει η Τoshiba, καθώς οι προσπάθειες για πώλησή της δεν απέδωσαν καρπούς. Η NuGen βρισκόταν πίσω από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Moorside στη βορειοδυτική Αγγλία. 

Η κίνηση της ιαπωνικής εταιρείας έρχεται να βάλει φρένο στα σχέδια της Βρετανίας να αναπτύξει νέους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο της μετάβασής της σε μία οικονομία χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η πυρηνική ενέργεια ενέχει τεράστιους κινδύνους, αλλά θεωρείται πολύ πιο «καθαρή» μορφή από τα ορυκτά καύσιμα.

«Έχοντας εξετάσει τα πρόσθετα κόστη για τη συνέχιση της λειτουργίας της NuGen, η Toshiba αναγνωρίζει πως η οικονομική λογική υπαγορεύει την απόφαση απόσυρσης από το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη Βρετανία. Έχει λάβει τα πρώτα βήματα για το κλείσιμό της» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας. 

Προτιμητέος αγοραστής για την εξαγορά είχε αναδειχθεί η Korea Electric Power Corporation (Kepco) σε μία διαδικασία, που είχε διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή. Η κίνηση θα στοιχίσει στην Toshiba περί τα 115 εκατ. ευρώ. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC