Skip to main content

JP Morgan: Αύξησε στο 71% το ποσοστό της σε κοινοπραξία στην Κίνα

Στο 71% αύξησε το ποσοστό της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan στην κινεζική κοινοπραξία κινητών αξιών της, μετά την απόκτηση μεριδίου 20% από έναν από τους τοπικούς συνεργάτες της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, φέρνει πιο κοντά της τράπεζα της Wall Street στην πλήρη κυριότητα της επιχείρησης κινητών αξιών στην Κίνα, καθώς οι γεωπολιτικές σινο-αμερικανικές σχέσεις παραμένουν εύθραυστες.

Η κίνηση αυτή καθιστά επίσης την JP Morgan, ως την ξένη τράπεζα με το υψηλότερο μερίδιο ιδιοκτησίας σε μια κοινή επιχείρηση κινητών αξιών στην Κίνα.

Η εξαγορά της αμερικανικής τράπεζας οριστικοποιήθηκε λίγο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες το μέλλον της σχέσης της Κίνας με τις ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας.

Το ποσοστό διατέθηκε προς πώληση από την κρατική εταιρεία Shanghai Waigaoqiao, σύμφωνα με την κατάθεση στο Shanghai United Assets and Equity Exchange τον Σεπτέμβριο.

Η JP Morgan ήταν η μόνη υποψήφια που θα μπορούσε να αυξήσει την ποσοστό της στα δικαιώματα προτεραιότητας στην κοινή επιχείρηση κινητών αξιών, σύμφωνα με την κατάθεση, καθώς οι υπόλοιποι 4 μέτοχοι είχαν παραιτηθεί από τα δικαιώματά τους να αγοράσουν το μερίδιο 20%.

Η κατάθεση στο χρηματιστήριο τη Δευτέρα έδειξε ότι η JP Morgan κατέβαλε 177 εκατ. γιουάν (26,5 εκατ. δολάρια) με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται στις 23 Οκτωβρίου.

Η κοινή επιχείρηση κινητών αξιών στεγάζει επενδυτικές, τραπεζικές, ερευνητικές και επιχειρήσεις σταθερού εισοδήματος, όπως και συναλλαγές μετοχών.

Η αμερικανική τράπεζα σχεδιάζει να προσλάβει τουλάχιστον 12 αναλυτές στην Κίνα φέτος, όπως ανέφερε το Reuters τον Μάιο, στην πρώτη σημαντική κίνηση προσλήψεων στην ασιατική χώρα.

Σημαντικές ανταγωνίστριες όπως οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και UBS κατέχουν το 51% των αντίστοιχων επιχειρήσεων κινητών αξιών και οι περισσότερες τράπεζες σχεδιάζουν να μεταβούν σε πλήρη ιδιοκτησία.

Πηγή: Reuters