Skip to main content

Ανησυχία για το ξέφρενο ράλι του bitcoin

Από την έντυπη έκδοση 

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει; Η «φρενίτιδα» για το bitcoin -του μεγαλύτερου εκ των κρυπτονομισμάτων- οδήγησε την τιμή σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας και το φράγμα των 13.000 δολαρίων στην πλατφόρμα bitstamp και φουντώνοντας παράλληλα τις ανησυχίες για την πραγματική αξία των ψηφιακών νομισμάτων, αλλά και για το εάν πρόκειται για μια νέα φούσκα.

Με την τιμή του bitcoin να ενισχύεται πάνω από τα 13.000 δολάρια, τη στιγμή που στις αρχές του έτους ήταν κάτω από 1.000 δολάρια, η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, υπερβαίνοντας τα 370 δισ. δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων ξεπερνάει τη χρηματιστηριακή αξία (366,8 δισ.) της JP Morgan Chase – της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους πολέμιους των ψηφιακών νομισμάτων, έχοντας χαρακτηρίσει το bitcoin «απάτη» που κάποια στιγμή θα «σκάσει».

Πέραν του επενδυτικού «πυρετού», η ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι επιτρέπουν στα χρηματιστήρια παραγώγων CME Group και CBOE Global Markets να εισάγουν προς διαπραγμάτευση προθεσμιακά συμβόλαια σε bitcoin έδωσε σημαντική ώθηση στο ψηφιακό νόμισμα. Η Cboe Capital Markets θα αρχίσει τη διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων σε bitcoin στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ το ντεμπούτο για τα συμβόλαια του CME Group αναμένεται στις 18 Δεκεμβρίου.

«Χρειάστηκε πολύς καιρός για να εδραιωθεί η μεθοδολογία και ο τρόπος διαπραγμάτευσης του bitcoin. Το αρχικό ενδιαφέρον προήλθε από το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, έχει πλέον βγει από τη σκιά και βρίσκεται στο επίκεντρο» επισημαίνει ο Μικ ΜακΚάρθι, chief market strategist της CMC Markets.

Η εντυπωσιακή άνοδος έχει τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο, αλλά και προσωπικοτήτων όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είναι της άποψης ότι το bitcoin πρέπει να απαγορευθεί. Ο πυρετός του bitcoin και για τα κρυπτονομίσματα γενικότερα παραλληλίζεται από πολλούς με την ολλανδική φούσκα της τουλίπας και, πιο πρόσφατα, με τη φούσκα των εταιρειών dot.com.

«Είναι πολλά τα χρήματα που εισρέουν στο bitcoin, με βασικά κίνητρα το φόβο να μη χάσουν την ευκαιρία, αλλά και την απληστία», επισημαίνει ο Λέοναρντ Γουίζ, πρόεδρος της Bitcoin Association του Χονγκ Κονγκ.