Skip to main content

«Ανοίγει» εκ νέου το ασφαλιστικό

Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης επαναφέρει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε έγγραφο του εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 7 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο της επόμενης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14 με 21 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση – και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος – έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο, ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού έχει κλείσει οριστικά, με τη μεταρρύθμιση του Μαΐου.

Στο έγγραφο επίσης, γίνεται αναφορά στην υλοποίηση των τελευταίων 15 προαπαιτούμενων δράσεων και στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – εξελίξεις, oι οποίες οδήγησαν στην ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης.

Ως προς το χρέος, ο Ντέισελμπλουμ διαβεβαιώνει ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις επί των τεχνικών λεπτομερειών των βραχυπρόθεσμων μέτρων και αποκαλύπτει ότι μεταξύ άλλων, εξετάζεται:

  • η ωρίμανση των δανείων του EFSF – προκατόχου του ESM – ΤΑ ΟΠΟΊΑ δόθηκαν στο πλαίσιο του β’ προγράμματος στήριξης
  • η λήψη μέτρων για τον περιορισμό του επιτοκιακού κόστους
  • η μη υλοποίηση της προγραμματισμένης αύξησης των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων

Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου

«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σχολιάζοντας το έγγραφο του Γερούν Ντέισελμπλουμ, διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται τώρα, είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκκρεμούν ακόμη, οι εκδόσεις αποφάσεων και εγκυκλίων, οι οποίες «αποτελούν ένα πολύ δύσκολο έργο».

Πηγή: ΕΡΤ