Skip to main content

Μια ανάσα από τα 100 τρισ. δολ. η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση

Από την έντυπη έκδοση

Tης Νατάσας Στασινού
[email protected]

Η ανοσία των επενδυτών στους γεωπολιτικούς κινδύνους και άλλους παράγοντες αβεβαιότητας οδηγεί τις μετοχές ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών σε αλλεπάλληλα ρεκόρ και τον παγκόσμιο δείκτη κοντά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο.

Η κεφαλαιοποίησή του βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 τρισ. δολάρια, για πρώτη φορά στην ιστορία, γεγονός που πυροδοτεί ευφορία στους επενδυτές, αλλά έντονη ανησυχία σε αναλυτές.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η οποία και καλεί τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν μία «φούσκα».

Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg η αξία των εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστήρια του πλανήτη έχει φτάσει τα 98,750 τρισ. δολάρια και αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις μέσα στον Δεκέμβριο, το 2017 θα μείνει μάλλον γνωστό στη χρηματιστηριακή ιστορία ως το έτος των 100 τρισ. δολαρίων.

Σε μια ένδειξη του κλίματος γενικής ευφορίας που επικρατεί, η μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και απ’ ό,τι στις αγορές ομολόγων, που θεωρούνται σαφώς πιο σταθερή επένδυση.

Με οδηγό τη Wall Street

Τον δρόμο της ανόδου δείχνει η Wall Street. Τι και εάν οι υψηλές προσδοκίες για τις αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί; Τι κι αν ο πρόεδρος ταλανίζεται συνεχώς από σκάνδαλα;

Έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Federal Reserve να συνεχίσει με προσεχτικά βήματα την απομάκρυνση από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική και λαμβάνοντας θετικά μηνύματα από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας, οι επενδυτές ψηφίζουν σταθερά αμερικανικές μετοχές.

Ο ιστορικός δείκτης Dow Jones με τα 30 «βαριά χαρτιά» της αμερικανικής αγοράς παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 23% από τις αρχές του έτους, ενώ η κεφαλαιοποίησή του προσεγγίζει τα 6,3 τρισ. δολάρια. Ο σαφώς πιο διευρυμένος S&P 500 -ο οποίος και θεωρείται ο πλέον αντιπροσωπευτικός των αμερικανικών μετοχών- έχει ενισχυθεί 18% και φέτος και έχει δει για πρώτη φορά την κεφαλαιοποίησή του να σπάει το φράγμα των 20 τρισ. δολαρίων, φτάνοντας πλέον τα 22,5 τρισ. δολάρια.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της εφετινής χρονιάς δεν είναι άλλοι από τις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες έχουν δει να προστίθεται περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια στην αξία τους. Έχουν συμβάλει έτσι κατά το 1/3 στα κέρδη του S&P 500, ενώ έχουν δώσει εντυπωσιακή ώθηση στον Nasdaq, ο οποίος παρουσιάζει άνοδο 28%.

Πιο συγκρατημένη η Ευρώπη

Στην Ευρώπη οι επιδόσεις είναι πιο συγκρατημένες, αλλά πάντως όχι απογοητευτικές. Ο γερμανικός δείκτης Xetra Dax έχει ενισχυθεί περισσότερο από 14%, ο γαλλικός CAC40 παρουσιάζει άνοδο περίπου 11%, ενώ ακόμη υψηλότερα (17%) είναι τα κέρδη για τον ιταλικό FTSE MIB. Ακόμη και ο ισπανικός IBEX 35, παρά την κρίση της Καταλονίας, έχει ενισχυθεί περίπου 10%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 εμφανίζει κέρδη 8%, με το βασικό εμπόδιο σε μια πιο ισχυρή επίδοση να είναι το ανατιμημένο ευρώ.

Στην Aσία ο Ηang Seng στο Χονγκ Kονγκ έχει να επιδείξει άκρως εντυπωσιακή επίδοση, με κέρδη 33%, ενώ «φτωχή» (6,5%) είναι η απόδοση του Σύνθετου Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ενισχυμένος κατά σχεδόν 19% είναι ο ιαπωνικός Nikkei 225.

Προειδοποιεί η BIS

Οι ειδικοί δεν εστιάζουν τόσο στο ποσοστό ανόδου των δεικτών ή την κεφαλαιοποίησή τους όσο στις αποτιμήσεις. Και αυτές τρομάζουν ακόμη και την BIS, η οποία προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες να επαγρυπνούν, καθώς οι μετοχές είναι «υπερβολικά ακριβές». Τα πλέον ανησυχητικά μηνύματα, όπως ανέφερε, στέλνουν οι αμερικανικές μετοχές, των οποίων η αναλογία τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη (P/E), σε προσαρμοσμένη βάση, έχει εκτιναχθεί πάνω από το 30. Είναι κατά 25% υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 35 ετών, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί της BIS. Παραμένει πάντως μακριά από τα επίπεδα ρεκόρ του 45, στα οποία είχε ανέλθει στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, λίγο πριν σκάσει η φούσκα του dot.com.