Skip to main content

Γ. Δραγασάκης: Έτος ανάκαμψης αλλά και σκληρής δουλειάς το 2018

Το 2018 θα είναι έτος ανάκαμψης, αύξησης της απασχόλησης και απεμπλοκής από την επιτροπεία, αλλά και σκληρής δουλειάς για το έγκαιρο κλείσιμο των μνημονιακών εκκρεμοτήτων και τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Όπως είπε, η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, δημιουργούνται 100 θέσεις εργασίας, τα «κόκκινα» δάνεια μειώνονται, η τρίτη αξιολόγηση κλείνει.

Επισήμανε ακόμα ότι η πρώτη έξοδος έγινε με επιτυχία και παράλληλα τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι πως η ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα έδειξε ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται ήδη το κράτος μας, αν και, όπως ανέφερε, η βιωσιμότητα της ανάπτυξης δεν είναι στο σημείο που θέλαμε.

Ακόμη σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Αύυγουστο 2018, αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε αναφορά στις επισημάνσεις του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα ότι η γραφειοκρατία και η υπερφορολόγηση δημιουργούν προβλήματα.

Όπως είπε, η κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της κακής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ούτε ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούσε άψογα και μάλλον ήταν συστημικό το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε:

«Πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση με μια επιχειρηματικότητα που βγάζει τα κέρδη της στο εξωτερικό, που δεν επενδύει στην κατάρτιση, στην έρευνα και στην τεχνολογία; Δεν θέλω να αντιστρέψω τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Φέσσας, διότι και υπερφορολόγηση υπάρχει, αλλά κυρίως η Ελλάδα χρεοκόπησε διότι υπήρχε σημαντική υποφορολόγηση. Άρα, σήμερα πρέπει να λύσουμε το ζήτημα στην ολότητά του, οπότε προωθούμε, με τη συνεργασία όλων, ένα νέο υπόδειγμα για την ελληνική παραγωγή, με περιφερειακή εξειδίκευση.

Στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Δηλαδή, να μπορεί η κοινωνία να κάνει σχέδια και να τα υλοποιεί συντονισμένα χωρίς επιτροπεία. Η κληρονομιά του παρελθόντος είναι βαριά, αλλά η χώρα χρειάζεται μετασχηματισμό και αναζωογόνηση με όρους καινοτομίας, νέας επιχειρηματικής ηθικής και η κυβέρνηση στοχεύει στον μετασχηματισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων».

Αν σήμερα είμαστε μπροστά σε θετικές προοπτικές, συνέχισε, αυτό έγινε διότι αντιστάθηκε η κυβέρνηση σε πιο σκληρές περικοπές, ενώ πρόσθεσε ότι η κατεύθυνση της πορείας της ανάπτυξης είναι σημαντικότερη από την ίδια την ανάπτυξη.

Ως παράδειγμα ανέφερε, ότι αν και είμαστε ναυτική δύναμη, οι επισκευές και ναυπηγήσεις γίνονται στο εξωτερικό, η χώρα γίνεται ενεργειακός κόμβος και κόμβος μεταφορών, αλλά παντού στην Ελλάδα παραπονούνται για το κόστος αυτών των υπηρεσιών και ενώ έχουμε υψηλό τουρισμό, αυτός στηρίζεται στις εισαγωγές. Δηλαδή, δεν υπάρχουν οι συνδέσεις και οι αλληλοτροφοδοσίες που απαιτούνται και η κυβέρνηση προσπαθεί ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα της αλληλοσύνδεσης και της ενδογένειας της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Επίσης ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα υλοποιείται ένα σχέδιο για τη ριζική αλλαγή της αδειοδότησης και της εποπτείας των αγορών και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις να υπάρχει μία αδειοδοτούσα αρχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ