Skip to main content

Στράουχ: Η Κύπρος ένα από τα success stories του ESM – Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμη προκλήσεις

Η Κύπρος αποτελεί ένα από τα «success stories» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρολφ Στράουχ, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Κύπρο.

Ο κ. Στράουχ περιέγραψε την κυπριακή εμπειρία ως μέρος της συνολικής κρίσης στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της κρίσης και προκειμένου να προστατευθεί το ενιαίο νόμισμα, η Ευρώπη έδωσε μία ισχυρή, διττή απάντηση:

  • Η δημιουργία του ESM
  • Η Τραπεζική Ένωση

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM επέμεινε ότι τα διδάγματα που προσέφερε η Κύπρος, μερικά από τα οποία ήταν επώδυνα, ήταν σημαντικά για την ανάπτυξη της Τραπεζικής Ένωσης.

Όπως τόνισε, έγινε γενική αρχή το ότι οι θεσμικοί επενδυτές και οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν σε τραπεζικές διασώσεις, και η επιβάρυνση δεν πρέπει πλέον να επιβαρύνει τους φορολογούμενους και τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Στράουχ, οι τράπεζες της Ευρώπης δεν έχουν βγει ακόμη στο ξέφωτο και αντιμετωπίζουν ακόμη προκλήσεις, 10 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman. Eξήγησε ότι σημαντικό ζήτημα παραμένει το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και βαίνει μειούμενο. Η χαμηλή κερδοφορία είναι μια σχετική ανησυχία, είπε επίσης.

Επεσήμανε, δε, ότι ορισμένα σημαντικά σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποκάλυψαν ενδεχόμενα κενά στο εποπτικό πλαίσιο της Ε.Ε. «Αυτό αποτελεί ταυτόχρονα απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», συμπλήρωσε.

naftemporiki.gr