Skip to main content

Ομόλογα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τα ελληνικά 5ετή και 30ετή

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το δημόσιο έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να προχωρήσουν στην επανέκδοση αφενός του ομολόγου λήξης στις 12 Φεβρουαρίου 2026 με κουπόνι στο 0% και αφετέρου του ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι 1,875%. 

Όπως έγραφε η «Ν», με πολλές πιθανότητες να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού  -χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και το αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όταν πρόκειται για έκδοση ομολόγου- ο ΟΔΔΗΧ καταφεύγει στις αγορές με έναν βασικό στόχο: να καλύψει την πολύ μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται για ελληνικούς τίτλους, να «γεμίσει» ακόμη περισσότερο την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, να δώσει μεγαλύτερο «βάθος» στο 5ετές και στο 30ετές ομόλογο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει προσφορά ελληνικών τίτλων όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εξακολουθεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω του προγράμματος επαναγοράς, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Στόχος άντλησης για τον ΟΔΔΗΧ δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν διατυπώνεται δημόσια. Όλα θα κριθούν από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και την απόδοση που θα «κλειδώσει» κατά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Πάντως, η ζήτηση εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη, καθώς κατά την αρχική έκδοση των δύο ομολόγων οι προσφορές είχαν φτάσει στα 20 δισ. ευρώ για το 5ετές ομόλογο και στα 25 δισ. ευρώ για το 30ετές ομόλογο. 

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021.

Yπενθυμίζεται ότι από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 3 δις. ευρώ και με επιτόκιο 0,172% ενώ από την έκδοση του 30ετούς ομολόγου είχαν αντληθεί 2,5 δις. ευρώ και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:

  • Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ
  • Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ
  • Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ
  • Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.