Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Δεκατέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ και συνολικά 55.489 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης παραμένουν ανοικτές και διαθέσιμες για ανέργους όλων των ηλικιών. Μεταξύ των κυριότερων προγραμμάτων, ορισμένα από τα οποία είναι ανοικτά εδώ και δύο χρόνια και συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικές ενισχύσεις για την αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνονται τα εξής:
α) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας με 5.187 κενές θέσεις.
β) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα με 2.129 κενές θέσεις.
γ) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών με 4.024 κενές θέσεις.
δ) Πρόγραμμα προώθησης στην αυτοαπασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων ηλικίας 18 έως 66 ετών με 1.445 κενές θέσεις.
Από τη νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων, ώστε όσα κριθούν ως λιγότερο αποτελεσματικά να κλείσουν σε ένα εύλογο βάθος χρόνου που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του διοικητή του οργανισμού, Στάθη Πρωτοψάλτη, «μέσα από τα ανοικτά προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία δυστυχώς δεν γνωστοποιήθηκαν και δεν δημοσιοποιήθηκαν επαρκώς στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης της απασχόλησης τόσο στους εργοδότες όσο και στους ανέργους».
Κενές θέσεις ανά πρόγραμμα
1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας. Προκηρύχτηκαν 6.000 θέσεις απασχόλησης και 5.187 παραμένουν κενές. Η επιχορήγηση ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο: α) τα 600 ευρώ μηνιαίως για κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, β) τα 700 ευρώ μηνιαίως για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και γ) τα 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών.
2. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων νέων 18-29 ετών με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Προκηρύχτηκαν 6.000 θέσεις απασχόλησης και οι 2.129 παραμένουν κενές. Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ.
3. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών. Προκηρύχτηκαν 20.000 θέσεις απασχόλησης και παραμένουν κενές οι 18.520. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.
4. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων 30 έως 49 ετών. Προκηρύχτηκαν 15.000 θέσεις και οι 1.300 εξακολουθούν να είναι ανοικτές. Σε αυτό το πρόγραμμα η επιχορήγηση κυμαίνεται από 15 έως 22 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια ισχύος της κάρτας ανεργίας.
5. Ενίσχυση της απασχόλησης αμειβομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Το πρόγραμμα αφορά 2.000 θέσεις, από τις οποίες παραμένουν ανοικτές οι 1.950. Η επιχορήγηση ισούται με τις εργοδοτικές εισφορές 12 μηνών (συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας) για κάθε εργαζόμενο με ανώτατο όριο επιχορήγησης τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης.
6. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση ανέργων ΑμεΑ, απεξαρτημένων, αποφυλακισμένων νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και πρόγραμμα εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για 50 άτομα με αναπηρίες. Αφορά 2.250 θέσεις απασχόλησης, από τις οποίες οι 1.550 παραμένουν ανοικτές. Για κάθε μήνα απασχόλησης η επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ για τους μερικώς απασχολουμένους.
7. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών. Οι συνολικές θέσεις απασχόλησης είναι για 5.000 άτομα και παραμένουν ανοικτές οι 3.510. Το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως.
8. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση δικαιούχων «Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας». Από τις 10.000 θέσεις εργασίας, ανοικτές παραμένουν οι 8.744. Στο πρώτο στάδιο του προγράμματος, που αφορά το υπολειπόμενο διάστημα της τακτικής επιδότησης της ανεργίας, ως μηνιαίο ποσό επιχορήγησης για πλήρη απασχόληση ορίζεται αυτό που αναγράφεται στην «επιταγή» του δικαιούχου. Για τους επιχορηγούμενους λόγω μακροχρόνιας ανεργίας ορίζεται το αντίστοιχο επίδομα (200 ευρώ μηνιαίως) και επιπλέον ημερήσιο ποσό οκτώ ευρώ. Στο δεύτερο στάδιο (περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη λήξη του πρώτου σταδίου και μέχρι να συμπληρωθούν οι 12 μήνες) η επιχορήγηση ορίζεται στα 360 ευρώ τον μήνα.
9. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη ανέργων άνω των 45 ετών. Αφορά 10.000 θέσεις απασχόλησης, από τις οποίες οι 4.024 παραμένουν κενές μέχρι σήμερα. Το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ.
10. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη ανέργων που είναι σε μειονεκτική θέση, άνω των 50 ετών. Από τις 5.000 θέσεις απασχόλησης παραμένουν ανοικτές οι 4.762. Το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ.
11. Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Από τις 5.000 θέσεις απασχόλησης, μέχρι σήμερα παραμένουν ανοικτές οι 1.963. Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του προγράμματος.
12. Πρόγραμμα προώθησης στην αυτοαπασχόληση μέσω οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων 18 έως 66 ετών. Από τις 10.000 θέσεις, ανοικτές παραμένουν οι 1.445. Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 12.000 έως 24.000 ευρώ.
13. «Πιλοτικές Δράσεις ΚΠΑ2 Ελευσίνας»: α) Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων και β) Πρόγραμμα προώθησης στην αυτοαπασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών εγγεγραμμένων ανέργων του ΚΠΑ2 Ελευσίνας. Αφορά 300 θέσεις απασχόλησης, από τις οποίες μέχρι σήμερα είναι κενές οι 271. Για πρόσληψη ανέργου από επιχειρήσεις, η επιχορήγηση ορίζεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 700 ευρώ. Για τους ανέργους που θα δραστηριοποιηθούν ως αυτοαπασχολούμενοι, η επιχορήγηση κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ.
14. Επιχορήγηση για την ενίσχυση της οργανωτικής ικανότητας της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και των οργανώσεων-μελών αυτών, του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και των πανελληνίων οργανώσεων-μελών του ΣΕΤΕ. Από τις 320 θέσεις παραμένουν κενές οι 134. Η επιχορήγηση για ανέργους έως 25 ετών ανέρχεται στα 22 ευρώ ημερησίως και για ωφελούμενους άνω των 25 ετών στα 25 ευρώ.