Skip to main content

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα

Ανοικτά είναι τα καταστήματα σήμερα, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου. Σε όλες τις περιοχές της χώρας τα μαγαζιά μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά έως τις 20:00.

Και αυτή φορά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) πραγματοποιεί 24ωρη απεργία υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι καταστροφικό για τον κλάδο και τους εργαζόμενους.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, η μέχρι στιγμής εμπειρία από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αποδεικνύει ότι «ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιουργεί λουκέτα και ανεργία και αναγκάζει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε απλήρωτη δουλειά».

Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές βρίσκονται την ίδια ώρα σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη πραγματοποιείται στην Τσιμισκή από μέλη του σωματείου υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ και μέλη του εργατοϋπαλληλικού σωματείου Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα ένταση επικράτησε έξω από πολυκατάστημα στην οδό Τσιμισκή, μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και συγκεντρωμένων. Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν όταν διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος και εμπόδισαν την πρόσβαση των πελατών.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες των εκπτώσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν έως τις 10 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ν. 4177/2013 (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

newsroom naftemporiki.gr