Skip to main content

Ισπανία: Η αύξηση στο ρεύμα οδηγεί τον πληθωρισμό σε υψηλό δεκαετίας

Οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία ενισχύονται με τον πιο γρήγορο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας,  λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, γεγονός που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο για έκτο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε αυτόν τον μήνα σε 3,3% ετήσια διακύμανση, η μέγιστη από το 2012, σύμφωνα με προηγμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών (INE, Instituto Nacional de Estadística). Η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία της οικονομίας – και οι μεγάλες προσδοκίες για το σθένος της – οδήγησε σε μια ήπια ζήτηση για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους λόγω της πανδημίας, με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και της βενζίνης που συνεχίζουν να παρασύρουν τον πληθωρισμό.

«Σε αυτή τη συμπεριφορά ξεχωρίζει η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, υψηλότερη αυτόν τον μήνα από ό, τι τον Αύγουστο του περασμένου έτους», αναφέρει το ΙΝΕ σε σημείωμά του. Και όλα δείχνουν ότι η τάση θα συνεχιστεί: η αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας θα θέσει για άλλη μια φορά νέο ρεκόρ αυτήν την Τρίτη, με 130,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι προβλέψεις έδειχναν από καιρό μια γενική αύξηση του πληθωρισμού, η οποία είναι πιο έντονος από το αναμενόμενο. Και η ενέργεια το επιβαρύνει: ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των φρέσκων τροφίμων «τα πιο ασταθή στοιχεία», παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του INE, ο δείκτης αυτός σημείωσε ετήσια αύξηση 0,7% τον Αύγουστο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País