Skip to main content

Αλ. Τουρκολιάς: Δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κεφαλαιακή ενέργεια

«Με υιοθέτηση ιδιαίτερα αυστηρών παραδοχών για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία από τον επόμενο μήνα αναλαμβάνει ουσιαστικό θεσμικό έλεγχο των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εθνική Τράπεζα δεν έχει απολύτως καμία ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, αφού θα έχει και πλεόνασμα Ιδίων κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ».

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς, τόνιζοντας πως η τράπεζα πέρασε με άνεση τη δοκιμασία των ευρωπαϊκών stress tests και συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης 2014-2018.

Ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε πως καμία περαιτέρω κεφαλαιακή ενέργεια δεν απαιτείται και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε παρά με συνέπεια και πάλι, και αυτό θα κάνουμε, να εφαρμόσουμε το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που ήδη υλοποιείται, ώστε να επικεντρωθούμε στον πρωταρχικό μας ρόλο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη της πελατειακής μας βάσης».

Ανέφερε ακόμη πως το πρόγραμμά για διοχέτευση ρευστότητας 3 δισ. ευρώ εξελίσσεται ικανοποιητικά και «με χαρά διαπιστώνουμε ότι καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις βασίζονται και στη δική μας στήριξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης».