Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Καθησυχάζει για τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά θέλει περισσότερη ενοποίηση στην Ευρωζώνη

H επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι πιο απότομη από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ελλοχεύει ύφεση. Αυτό επεσήμανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία. 

«Είμαστε στη φάση της επιβράδυνσης, αλλά όχι σε ύφεση» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σχολιάζοντας τα στοιχεία, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης το δεύτερο τρίμηνο επεκτάθηκε μόλις 0,2% ύστερα από ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο. 

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν οδηγεί κάθε κυκλική επιβράδυνση σε ύφεση και πως δεν σημαίνει κάθε ύφεση νέα κρίση» συνέχισε ο Ρέγκλινγκ, εξηγώντας πως «είναι σημαντικό να κοιτάζουμε τους παράγοντες. Αυτή η επιβράδυνση συνδέεται κυρίως με εξωτερικούς παράγοντες, ενώ η εσωτερική ζήτηση παραμένει ανθεκτική». 

Επιπλέον σημείωσε πως η Ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση της όποιας μελλοντικής κρίσης, από ό,τι πριν από μία δεκαετία, αλλά αναγνώρισε πως μπορούν να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η αρχιτεκτονική της. 

Όπως είπε ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, δημοσιονομική ικανότητα για μακροοοικονομική σταθεροποίηση (κάτι που χαρακτήρισε στοιχείο- κλειδί στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης) και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «ασφαλούς ενεργητικού» θα πρέπει να συζητηθούν άμεσα. 

Για την Κύπρο

Ο επικεφαλής του ΕSM εκτίμησε πως η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερους κινδύνους ως προς τη δυνατότητά της να αποπληρώνει τα δάνειά της. «Η ανάπτυξη της Κύπρου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, με μεσαίους κινδύνους σε μεσοπρόθεσμη βάση. Η όποια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κύπρο από εδώ και στο εξής είναι μέρος μιας φάσης εξομάλυνσης μετά από χρόνια υψηλής ανάπτυξης» ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός 2020 περιλαμβάνει την πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου του δανείου προς το ΔΝΤ, το οποίο αποσκοπεί σε εξοικονομήσεις, αλλά και τόνισε πως η χώρα εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

naftemporiki.gr