Skip to main content

Με βαριά ατζέντα οι τράπεζες

Από την έντυπη έκδοση

Tης Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Μια σειρά κρίσιμων θεμάτων βρίσκονται στην ατζέντα των ελληνικών τραπεζών στο διάστημα μέχρι και τη λήξη της τρέχουσας χρήσης, καθώς και σε ό,τι αφορά την έναρξη της επόμενης.

Ειδικότερα, στις αρχές του 2020 τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προγραμματίζουν νέες εκδόσεις. Το ύψος αυτών θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες τους, όπως αυτές θα διαφανούν, αφού έχουν ανακοινωθεί και τα μακροοικονομικά δεδομένα που αφορούν τη μεθοδολογία των stress tests. Όπως σημειώνουν, πάντως, τραπεζικοί κύκλοι, πολλά αλλάζουν επί το ευνοϊκότερο σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις του 2020 της ΕΒΑ, αφού οι αξίες των ενεργητικών των τραπεζών ανεβαίνουν τόσο σε επίπεδο ομολόγων όσο και σε επίπεδο ακινήτων, οπότε η όλη διαδικασία φαίνεται ότι καθίσταται ευκολότερη. Συγχρόνως οι τράπεζες προχωρούν με την εξυγίανση των ισολογισμών τους σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, αναμένοντας συγχρόνως να δουν πού θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής». Οι οίκοι αξιολόγησης, ωστόσο, μολονότι αναβαθμίζουν τη χώρα, δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των τραπεζών, τουλάχιστον μέχρι να αποτελέσει γεγονός το εν λόγω σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS).

Η θέση του SSM

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες θέλουν το πρώτο προσχέδιο του νομοσχεδίου να είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να καταστεί σαφές, όπως υποστηρίζει το αρμόδιο υπουργείο, πως δεν θα απαιτηθούν κεφάλαια για τη στάθμιση του κινδύνου του ενεργητικού του APS. Φαίνεται, άλλωστε, πως κάποιοι στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταφέρουν πως συνεχίζουν να εξετάζουν το θέμα για το εάν και κατά πόσον οι εγγυήσεις μιας χώρας χωρίς επενδυτική βαθμίδα μπορούν να μηδενίσουν το ρίσκο των τίτλων senior που θα διακρατήσουν οι τράπεζες και επομένως δεν θα υπάρξει θέμα με τα εποπτικά τους κεφάλαια. Ο επικεφαλής Αντρέα Ενρία φαίνεται να διαβεβαιώνει πως δεν θα τεθεί ανάλογο θέμα, μόνο που αυτό μένει να αποδειχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση αναμένεται μετά τη διαμόρφωση του APS. Στη συνέχεια οι τράπεζες εκτιμάται πως θα προχωρήσουν στην αναζήτηση επενδυτών για νέες εκδόσεις Core Tier, το ύψος των οποίων θα κινείται τουλάχιστον προς τα 500 εκατ. ευρώ. Θεωρείται πως τον χορό το 2020 θα ανοίξει η Alpha Bank, μιας και δεν προέβη σε αντίστοιχη κίνηση το 2019.

Τα έσοδα από χρεώσεις

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες αναζητούν έσοδα που θα τους επιτρέψουν μια υγιή κερδοφορία, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να είναι και εξαιρετικά εύκολο. Είναι χαρακτηριστικό πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες «πάγωσαν» τις προγραμματισμένες αυξήσεις τιμολογίων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες ή άλλαξαν σε κάποιον βαθμό την τιμολογιακή τους πολιτική, έστω και οριακά. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όμως, διά του υπουργού Αδώνιδος Γεωργιάδη, επιμένει σε πιο ριζικές λύσεις και πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, ανατρέποντας σε σημαντικό βαθμό το εσοδολόγιο των πιστωτικών ιδρυμάτων που καλώς ή κακώς -προφανώς κακώς- στην παρούσα φάση δεν μπορεί να στηριχθεί στην πιστωτική επέκταση, όχι τουλάχιστον έως ότου τακτοποιηθεί το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των NPEs που συνεχίζει να ταλανίζει την πορεία των τραπεζών.

Όπως σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, με αρνητικά επιτόκια σε όλον τον κόσμο οι προμήθειες ενισχύονται με στόχο την κερδοφορία των τραπεζών. Προς το παρόν, όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν, οι επιπτώσεις από τη μείωση των προμηθειών είναι περιορισμένες και όχι εκτεταμένες, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσο τελικώς μεγαλύτερες επιπτώσεις θα υπάρξουν αν καταγραφούν πιέσεις για περαιτέρω μείωση των τραπεζικών προμηθειών.

Τα στοιχεία εννεαμήνου

Μέσα στον μήνα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Στις 20 Νοεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank και οι όροι του σημαντικού πακέτου των 10 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που αναμένεται να δώσει προς διαχείριση -τιτλοποίηση- η τράπεζα. Στις 21 Νοεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank (οπότε εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει πλήρως η ιστορία με την Pimco), ενώ στις 22 Νοεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς μαζί με την ανακοίνωση νέου πακέτου τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.